Duboko poštovanje

Uvijek na strani umjetnika: Održana komemoracija za Margheritu Gilić

Svjetlana Hribar

Margherita Gilić radila je u »Zajcu« i ravnateljski i intendantski posao, a zbog njene ljudskosti svi su je cijenili



RIJEKA » U Foyeru riječkog kazališta priređena je jučer komemoracija u povodu smrti Margherite Gilić, dugogodišnje djelatnice HNK-a Ivana pl. Zajca, svojedobno ravnateljice Opere, Talijanske drame i v.d. intendantice riječkog teatra.


   Od osobe o kojoj su svi nazočni imali samo riječi hvale, oprostio se u ime uprave Kazališta aktualni ravnatelj Opere dr. Marin Blažević, koji je rekao kako Margheritu Gilić nije imao prilike upoznati, ali prateći u dokumentaciji kazališta što je sve radila – od urednice kazališnih izdanja, prevođenja, do vođenja Talijanske drame, Opere, a u konačnici i Kazališta – može iskazati samo duboko poštovanje i divljenje.


   U ime solista Opere od Margherite Gilić oprostila se Olga Šober, ističući kao je čitavim bićem bila posvećena teatru, a solisti Opere su ju doživljavali kao osobu uvijek spremnu pomoći i stati na stranu umjetnika. U ime orkestra govorio je Željko Pichler iskazujući tugu zbog odlaska osobe koja ih je svih zadužila svojom predanošću i ljudskošću.




   Emotivnim govorom glumice Elvije Nacinovich, od svoje ravnateljice oprostili su se i djelatnici Talijanske drame. Duboko tužna zbog odlaska Margherite Gilić, Elvia Nacinovich govorila je o fizičkoj gracilnosti, ali i o golemoj snazi žene koja je mogla doseći svaki cilj, koju su zbog toga svi voljeli i cijenili.


   Komemoracija je održana pred velikim brojem djelatnika kazališta, koji su se upisali u knjigu žalosti te iskazali sućut suprugu preminule Margherite Gilić, Stanislavu Giliću.