Romeo i Julija

Uspjeh riječke predstave u Ravenni: “Zajčevi” veronski ljubavnici oduševili Talijane

Kim Cuculić

Obje izvedbe bile su rasprodane, a predstavu je vidjelo više od 1.700 gledatelja. Predstavu je režirao Marin Blažević, a dirigirao je Paolo Olmi. Nastala je u koprodukciji riječkog HNK-a s Teatrom Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni



RAVENNA Nakon riječke premijere, opera »Romeo i Julija« Charlesa Gounoda – u režiji Marina Blaževića i pod dirigentskim vodstvom Paola Olmija, nastala u koprodukciji HNK-a Ivana pl. Zajca s Teatrom Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni – u Ravenni je izvedena 18. i 20. siječnja. Obje izvedbe bile su rasprodane, a predstavu je vidjelo više od 1.700 gledatelja. Riječka predstava oduševila je talijansku publiku, pa su se mogli čuti ovakvi komentari: »U Alighieri dolazim već godinama; gledala sam opere u gotovo svim talijanskim kazalištima i moram reći da me već dugo nije neka predstava toliko oduševila…, »Romeo i Julija« su savršeni, jednostavno predivno, »Orkestar me najviše oduševio; prenijeli su glazbu točno onako kako treba!«


Uz orkestar i zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca, nastupili su solisti Margarita Levchuk, Jesus Alvarez, Eugeniy Stanimirov, Michael Wilmering, Ivana Srbljan, Dario Bercich, Marko Fortunato, Sofija Cingula, Luka Ortar, Beomseok Choi, Ivan Šimatović, Sergej Kiselev i Saša Matovina.


Spremni za EPK


Nakon povratka iz Ravenne, riječki intendant i redatelj opere Marin Blažević je kazao:– Premda sam i redatelj predstave, u ovom slučaju meni osobno bila je važnija uloga intendanta jer me ponovno, kao i na mnogim gostovanjima do sada ponosom ispunio ne samo vrhunski profesionalizam svih mojih suradnika u kazalištu, od tehnike preko zbora i orkestra do opernih solista, nego i njihov izvedbeni entuzijazam. I zbog toga uopće ne sumnjam da je »Zajc« potpuno spreman za EPK i za sada mogu samo reći da će međunarodnih gostovanja i uspjeha riječkog kazališta, i to ne samo Opere, u nadolazećim sezonama biti sve više – ističe Blažević.

Dramaturginja i prevoditeljica libreta je Lada Čale Feldman, scenograf i oblikovatelj svjetla Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, a scenski pokret i koreografiju potpisuje Mila Čuljak. Dodajmo da publiku na riječkim izvedbama »Romea i Julije«, u četvrtak, petak i subotu, 24, 25. i 26. siječnja, u kojima naslovne uloge tumače Anamarija Knego i Aljaž Farasin, očekuju i programi koji će im još više približiti ovu predstavu, dopustiti im da ju vide i prije nego se zastor otvori, da postavljaju pitanja i izraze svoje, kritičko mišljenje o njoj.


Iza scene




Kritički glas u četvrtak, 24. siječnja, imat će čak tri čina. U pauzama između činova predstave u foajeu te po njenom završetku u gledalištu, posjetitelji će razgovarati i razmijeniti dojmove s opernim kritičarima Svjetlanom Hribar i Trpimirom Matasovićem te ostalom publikom. Bit će i dvije kratke i dinamične »runde« razgovora u foajeu i zaključak u gledalištu. Pola sata prije početka svih triju izvedbi, 24. i 25. siječnja u 18.30 sati te u subotu 26. siječnja u 17.30 sati, kreće backstage tour »Romeo i Julija iza scene«, a publiku će iza scene voditi sâm redatelj. Prilikom dolaska potrebno je predočiti ulaznicu za predstavu ili pretplatničku iskaznicu te propusnicu koju valja obavezno ranije preuzeti na blagajni kazališta. Broj propusnica je ograničen.