Ukupno 17 kazališta

U znaku priča iz davnine: Od 3. do 12. studenog u Rijeci 21. Revija lutkarskih kazališta

Kim Cuculić

Na Reviji će sudjelovati 17 kazališta iz Hrvatske i inozemstva, a održavat će se u HKD-u na Sušaku, Lutkarskom kazalištu, Art-kinu Croatia, Dječjem odjelu »Stribor« Gradske knjižnice i Filodrammatici



RIJEKA Revija lutkarskih kazališta, 21. po redu, bit će održana od 3. do 12. studenoga u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke. Svečano otvorenje Revije je u petak, 4. studenoga, kad će u Galeriji Kortil s početkom u 19 sati biti otvorena izložba Agate Freyer »Od skice do lutke«.


Riječ je o tradicionalnoj izložbi Agate Freyer, koja je prvi put ostvarena još 1980. godine, te se od tada sve do danas svake godine održava u Bežigradskoj galeriji u Ljubljani. Namijenjena je svim uzrastima, ali u prvom redu najmlađim posjetiteljima kojima pruža uvid u cjelokupni postupak stvaranja likovnih djela i lutaka.


Posjetitelji će moći upoznati kreativni proces stvaranja počevši od skice, crteža i kipa do same lutke kao cjelovitog scenskog bića, te pregledati skice, fotografije i videozapise koji uprizoruju detaljni postupak izrade lutaka. Ova izložba važan je pregled stvaralačkog opusa Agate Freyer i njenog doprinosa lutkarskoj umjetnosti u Sloveniji i šire.


Recentne predstave




Na ovogodišnjoj Reviji sudjelovat će 17 kazališta i kazališnih skupina iz Hrvatske i inozemstva. Na svečanom otvorenju u HKD-u na Sušaku u 19.30 sati bit će prikazana predstava »Duga« Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina, koju su postavili studenti Umjetničke akademije u Osijeku kao svoj diplomski rad iz lutkarstva.


Na programu su i slovenske predstave »Mali plavi i mali žuti« Lutkovnog gledališča Maribor; »Patka, Smrt i Tulipan« Lutkovnog gledališča iz Ljubljane i »Luda šuma« Zavoda Federacija Ljubljana; zatim predstave »Kupaonsko igralište« Flug Cooperationa iz poljskog Bialystoka i »Nymio« skupine Zero en Conducta iz Barcelone koje prvi put gostuju u Hrvatskoj, a obje su bez teksta; pa »Neispričana bajka« Gradskog kazališta – Scena »Gorica« te zagrebačke predstave »Crvenkapica – tko se boji vuka još?« Kazališta Tvornica lutaka, »Godišnja doba« Zagrebačkog kazališta lutaka; »Puž« Kazališta »Mala scena«, »Iš’o Viljo u dućan« LOFT-a i Kruna Tarle – art te »Ritam tam – bajka o ritmu« Studija za suvremeni ples u koprodukciji s GK Trešnja.


Iz drugih krajeva Hrvatske dolaze »Nije me strah« Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku; »Ukradeno sunce« Gradskog kazališta lutaka Split; »Male priče o nestašnoj Sonji« Gradskog kazališta »Zorin dom« iz Karlovca i »Juha od bundeve« Kazališta lutaka Zadar.


Važna obljetnica


U sklopu programa obilježavanja 100 godina od prvog izdanja »Priča iz davnine« Ivane Brlić-Mažuranić bit će prikazana predstava »Šuma Striborova« Gradskog kazališta lutaka Rijeka, održano predavanje doc. dr. sc. Maje Verdonik, projiciran animirani film »Šuma Striborova« te animirani filmovi »Priče iz davnine«, a na programu je i igra za djecu »Kviz Bjesomaru, Svarožiću«.


Mjesta održavanja Revije su Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino Croatia, Dječji odjel »Stribor« Gradske knjižnice Rijeka i Filodrammatica, a u atriju HKD-a odvijat će se radionica izrade izvornih instrumenata te lutkarska radionica i igraonica. Spomenimo i da Gradsko kazalište lutaka Rijeka ima nove web-stranice, a na njima je i poseban link za Reviju lutkarskih kazališta.