Noć kazališta

U riječkom HNK izvedena komedija “Figarov pir”

Hina

Na izložbi »Čarolija s obodom« izloženi su unikatni šeširi i pokrivala za glavu iz fundusa riječkog HNK-a, koje je odabrala autorica izložbe Manuela Paladin Šabanović.

RIJEKA U Noći kazališta, u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca premijerno je prikazana komedija Pierrea-Augustina Carona de Beaumarchaisa »Figarov pir«, a uoči predstave u foyeru kazališta otvoren je izložba šešira i pokrivala za glavu, »Čarolija s obodom«, iz fundusa kazališta.»Figarov pir« e prva ovosezonska premijera ansambla Hrvatske drame riječkog HNK.

Režiju i scenografiju predstave potpisuje mađarski redatelj Roberto Alfoldi. Naslovnu ulogu Figara glumio je Jasmin Mekić. Nastupili su još Anastazija Balaž Lečić, Alen Liverić, Tanja Smoje, Davor Jureško, Olivera Baljak, Denis Brižić, Aleksandra Stojaković, Igor Kovač, Andreja Blagojević i Damir Orlić. Dramaturginje predstave su Magdalena Lupi Alvir i Edina Kenesei, kostimografkinja je Sandra Dekanić, a svjetlo je oblikovao Predrag Potočnjak.


Na izložbi »Čarolija s obodom« izloženi su unikatni šeširi i pokrivala za glavu iz fundusa riječkog HNK-a, koje je odabrala autorica izložbe Manuela Paladin Šabanović. Izložena su ostvarenja kazališnih kostimografa i dizajnera više generacija kao što su Ružica Nenadović Sokolić, Ingrid Begović, Danica Dedijer, Leo Kulaš, Goran Lelas, Silvio Vujičić, Sandra Dekanić, Juraj Zigman i drugi. Šešire su izradile modistice riječkog kazališta Diana Cuomo, Ada Skroče i Elena Pichler. Izložba će biti otvorena do 29. prosinca.


Noć kazališta je jednodnevna manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. U oko trideset hrvatskih gradova i više od osamdeset kazališta i institucija do kasno u noć publici se nude predstave za koje su ulaznice besplatne ili s popustom te niz popratnih programa.