Nakon punih 28 godina

U Splitu premijerno izvedena Puccinijeva opera “Madam Butterfly”

Hina

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Operom u tri čina po prvi put je u Splitu dirigirao Gianluca Martinenghi, česti gost najvećih opernih pozornica kao što su Arena u Veroni, Palermo, Bologna, Deutsche Oper u Berlinu. Nakon uspjeha s uprizorenjem Verdijeve "Aide" na Peristilu prošlog ljeta, postavio ju je redatelj Dražen Siriščević



SPLIT – Jedna od najpopularnijih i najizvođenijih opera Giacoma Puccinija “Madam Butterfly” u četvrtak navečer je premijerno izvedena na velikoj sceni splitskog HNK, i to nakon punih 28 godina.


Operom u tri čina po prvi put je u Splitu dirigirao Gianluca Martinenghi, česti gost najvećih opernih pozornica kao što su Arena u Veroni, Palermo, Bologna, Deutsche Oper u Berlinu. Nakon uspjeha s uprizorenjem Verdijeve “Aide” na Peristilu prošlog ljeta, postavio ju je redatelj Dražen Siriščević.


Splitska je publika u četvrtak navečer je imala priliku u naslovnoj ulozi upoznati i Amerikanku korejanskih korijena, sopranisticu Cristinu Park, koja je pjevala u više od dvadeset produkcija Butterfly širom svijeta. Mladi gruzijski tenor Mikheil Sheshaberidze ulogom Pinkertona zabilježio je svoj prvi premijerni nastup u splitskom HNK.




Puccini je radnju svoje opere smjestio u okolicu Nagasakija početkom 20. stoljeća. Američki časnik Pinkerton i mlada Japanka Cio-Cio San, odnosno Butterfly, zaljube se i vjenčaju, no Pinkerton uskoro otputuje ostavivši Butterfly samu, prezrenu i napuštenu od okoline i obitelji. Njezin se život svodi na čekanje ljubljenog supruga, koji se vraća nakon tri godine s novom američkom suprugom i traži da mu preda njihovo dijete. Nakon što mu prepusti sina, Cio-Cio San počini ritualno samoubojstvo.


Cjelovitost i emotivnost Puccinijeve partiture učinila je operu iznimnim simbolom često korištenom i u drugim medijima popularne kulture. Samo tijekom prošle godine u 123 grada u svijetu ova je glazbena melodrama izvedena 558 puta u 153 različite produkcije.


Naslovnu ulogu u najnovijoj splitskoj produkciji pjevala je Cristina Park, a u toj će je ulozi u sljedećim predstavama naslijediti Valentina Fijačko i Sandra Plamenac. Ulogu Suzuki osim Terezije Kusanović u sljedećim će izvedbama tumačiti Barbara Sumić.


U ostalim solističkim ulogama su nastupili Vinko Maroević i Miroslav Ljubičić (Goro), Špiro Boban i Jure Mirošević (Princ Yamadori), te Marijo Krnić (Bonzo). Uloge Carskog komesara i Matičara odradili su Marko Lasić i Mate Akrap, a Bjanka Ivas je Kate Pinkerton. Autorski tim je kostimograf Juraj Zigman, scenograf Slaven Raos, dok je Yuki Nakashima pripremila scenski pokret. Ana Šabašov je bila zborovođa, Srđan Barbarić oblikovatelj svjetla.