Međunarodni festival

U Puli završio 21. PUF: Nagrade idu u Francusku, Kolumbiju i Izrael

Mladen Radić

Uz nagrade Oblak, Vjetar i Kaplja ove godine dodijeljene su još dvije – Munja i Spasko, i to za iznimne rezultate u različitim sastavnicama kazališta i za najemotivniju predstavu



PULA Dodjelom nagrada u Puli je završio 21. PUF – Međunarodni kazališni festival tijekom kojeg je od 1. do 5. srpnja izvedeno devet predstava. Nagrade su podijeljene u festivalskom klubu u Monteparadisu a, osim tri nagrade – Oblak, Vjetar i Kaplja – ove godine prvi put dodijeljene su još dvije i to – Munja i Spasko.


Nagradu Oblak za scensko promišljanje koje svojom cjelovitošću i zaokruženošću ostaje središnjim i prestižnim ukrasom »Kazališnog neba PUF-a« osvojila je predstava »Yet Untitled«, odnosno »Još nenaslovljena« kazališta Oriantheatre Dance Company iz Pariza. Nagrada je uručena autoru predstave, plesaču i koreografu Mehdiju Farajpouru i vokalistici Gwen Sampé.


Nagradu Vjetar za istraživačke dosege koji naslućuju promjenu i donose svježinu »Kazališnom nebu PUF-a«, jednoglasno je osvojila plesna skupina Maldita Danza Dance Company iz Bogote za predstavu »Súper Tejido Limbo«, a primili su je izvođači Jorge Bernal i Walter Cobos.




Nagrada Kaplja koja se dodjeljuje za pojedinačno ili skupno ostvarenje koje unutar svog prinosa predstavlja nagovještaj osvježenja i trag na »Kazališnom nebu PUF-a« osvojio je izraelski duo iz Tel Aviva – Shani Granot i Nevo Romano – za predstavu »An Hour With All-Eaters« (»Jedan sat sa svejedima«).


Ocjenjivački sud 21. PUF-a činili su Nebojša Borojević, osnivač kazališne družine Daska iz Siska i ravnatelj Centra mladih Ribnjak u Zagrebu, zatim Nataša Govedić, teatrologinja, kazališna kritičarka i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i Suzana Marjanić, istraživačica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.


– PUF je za razliku od drugih uspio sačuvati svoju posebnost, a kao što ni ovaj festival nije uobičajen, tako ni nagrade na njemu nisu uobičajene, kazao je Borojević objavljujući pobjednike. Ocjenjivački sud jednoglasno je ove godine odlučio dodijeliti još jednu nagradu, a koja će se u budućnosti dodjeljivati bijenalno. Nagrada Munja, za poseban doprinos i iznimne rezultate u različitim sastavnicama kazališta (glazba, scenografija, kostimografija…) dodijeljena je Henningu Frimannu Larsenu iz Kopenhagena i Miri Manojloviću iz Zagreba za dizajn i izradu glazbenih instalacija te autorsku glazbu za predstave »Anno Domini 2015« i »Kabaret tamne zvijezde«.

Skulpture koje simbolično predstavljaju PUF-ove nagrade izrađuje pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy, a dobitnicima ih daruje Grad Pula.


Nagradu Spasko koja nosi ime po pokojnom renomiranom istarskom dizajneru i dugogodišnjem prijatelju PUF-a Predragu Spasojeviću Spasku dodijelio je studentski ocjenjivački sud koji su činili Milena Labud, Matija Kliman i Ivona Lizačić. Oni su birali najemotivniju predstavu, a njihov izbor pao je na »Chorus of Orphans« (»Zbor siročadi«) Teatra KTO iz Krakowa.