Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Debi mlade dramaturginje Vedrane Klepice

"Tragična smrt ekonomskog analitičara" večeras u Teatru &TD

S pulske izvedbe / Foto D. ŠTIFANIĆ
S pulske izvedbe / Foto D. ŠTIFANIĆ
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2013. u 7:46 2013-12-12T07:46:00+01:00

Tekst je premijerno izveden u obliku dramskog čitanja na "Malim noćnim čitanjima" 2012. u Zagrebu, te ranije ove godine u Puli u sklopu programa "Performativna Luka" u režiji Franke Perković.

ZAGREB Teatar &TD svoju kazališnu sezonu nastavlja večeras premijerom predstave "Tragična smrt ekonomskog analitičara", debitantskim autorskim projektom dramaturginje Vedrane Klepice u kojem na satiričan način daje prikaz hrvatske svakodnevice i opće ljudske ispraznosti.

Riječ je o novom zajedničkom projektu tog teatra i kazališne udruge KUFER, a izvode ga glumci s nezavisne kazališne scene Ivana Krizmanić, Hrvojka Begović, Dean Krivačić i Tomislav Krstanović.

Tekst je premijerno izveden u obliku dramskog čitanja na "Malim noćnim čitanjima" 2012. u Zagrebu, te ranije ove godine u Puli u sklopu programa "Performativna Luka" u režiji Franke Perković.

U njemu Klepica secira i analizira licemjerje svojih likova - ekonomista, njihovih žena, novinara i drugih aktera "nove" sadašnjosti - dajući prikaz bolesnog društva, no ne nudeći im pritom nikakve šanse za iskupljenje. Njezini su akteri nesimpatični i odbojni, i takvima i ostaju.

Klepica, koja potpisuje tekst i režiju, na predstavi je okupila mladi autorski tim. Kostimografiju potpisuje Katja Šunjić Kudin, scenografkinja je Maja Kolar, a svjetlo je oblikovala Vesna Kolarec.

Predstava je realizirana uz potporu zagrebačkog gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Ministarstva kulture RH.

Dramaturginja Vedrana Klepica (1986.) autorica je brojnih dramskih tekstova i scenarija koji su izvođeni na Hrvatskom radiju, u Teatru &TD, u kazalištu MKA u Melbourneu, a sudjelovala je kao autorica i na festivalima dramskih pisaca u inozemstvu.

Radila je kao novinarka na portalu za kazalište Teatar.hr, u kulturnoj rubrici više novina te u produkciji nekoliko kazališnih festivala. Kao dramaturginja radi na projektima vezanim za kazalište, osobito se koncentrirajući na suvremeni ples i nove medije. "Tragična smrt ekonomskog analitičara" prvi je Klepičin autorski projekt za koji je napisala tekst i režirala ga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.