Drama

“Tko pjeva zlo ne misli”: Zrinka Cvitešić zvijezda premijernog naslova HNK-a

Hina

Predstava je inspirirana scenarijem Kreše Golika, nastalom na temelju »Dnevnika malog Perice« Vjekoslava Majera. Redatelj je Rene Medvešek, a u podjeli je i Zrinka Cvitešić 



ZAGREB Prvi premijerni naslov nove sezone Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bit će 28. rujna predstava »Tko pjeva zlo ne misli« u režiji Renea Medvešeka, kazališno uprizorenje jednog od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, koje je najavljeno kao posveta slavnom filmu smještena u širi kontekst međuratnog Zagreba. Predstavu inspiriranu scenarijem Kreše Golika, nastalom na temelju »Dnevnika malog Perice« Vjekoslava Majera iz 1942. godine, najavio je na konferenciji za novinare u HNK-u Zagreb redatelj Medvešek, kojemu je to prva režija u tom teatru. Istaknuo je kako je cilj dramatizacije realizirati opravdanu kazališnu interpretaciju slavnog filmskog predloška koja bi sačuvala duh priče, ali i dodala joj novu dimenziju.


»Upustili smo se u avanturu s tim filmom i jedino što nam daje hrabrosti je da pokušamo iz toga naći sadržaj za svoju osobnu igru, ne pokušavati replicirati film i na neki ga način reproducirati u kazalištu, nego progovoriti kazališnim medijem o onome što u kazalištu najviše vjerujem, a to je suigra između publike i glumaca; dakle, na neki način posvećenje trenutka u kojem se te dvije strane u kazalištu susreću«, kazao je Medvešek.


Likove iz priče o svakodnevici poznatih i omiljenih lica, koja se okupljaju oko stola kao središnjeg mjesta građanskog života, utjelovljuju Zrinka Cvitešić kao Ana Šafranek, njenog muža Franju glumi Dušan Bućan, tetu Minu Ivana Boban, a gospodina Fulira Krešimir Mikić, kojemu je to prva uloga u središnjem nacionalnom teatru. Glumci su izrazili veliko zadovoljstvo radom na predstavi temeljenoj na filmu koji je na neki način utkan u živote svih njih, te istaknuli kako se nisu trudili kopirati film »već utkati sebe u njega«, i nadaju se da su napravili »dobru stvar koja će se moći prepoznati«.




U zagrebačkoj Drami održavaju se probe za predstavu koja će premijerno biti održana 28. rujna. Uz redatelja Renea Medvešeka, koji adaptira tekst uz inkorporirane dokumente iz vremena, dramaturginja je Nina Bajsić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, a asistentica redatelja Hana Zrnčić Dim. U glumačkom ansamblu su i Ivan Colarić, Ivan Glowatzky, Dušan Gojić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Vanja Matujec, Iva Mihalić, Vlasta Ramljak, Barbara Vicković, Silvio Vovk, Mirta Zečević.


Obitelj Šafranek 


Radnja se događa na Gornjemu gradu između dvaju svjetskih ratova, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostima, od ispunjavanja činovničkih obaveza, preko posjeta kavanama do odlaska na izlete. Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica, poremetit će dolazak šarmantnoga neženje gospona Fulira. Službenik Franjo neuspješno pokušava dokazati svojoj ženi da je pametniji i sposobniji nego što zapravo jest. Skriva da je kukavica koja se ne usuđuje od šefa zatražiti sat slobodnog vremena, žali za propuštenim jer je želio postati avijatičar, voli popiti, i stalno se poziva na građanske norme. Ana Šafranek vene u braku s muškarcem, koji i ne primjećuje kako se gospon Fulir udvara njegovoj ženi. Anine moralne ograde polako popuštaju pred šaputanjima gospona Fulira, koji će biti razotkriven i na koncu prisljen oženiti tetu Minu.