Minifestival "Inkluzivne scene"

Tijela prepoznavanja i podrške

Kim Cuculić

Zagrebački plesni centar - Inkluzivne slike

Zagrebački plesni centar - Inkluzivne slike

Minifestival »Inkluzivne scene« održan je prošlog vikenda u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Riječ je o programu koji je pokrenuo Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta (IMRC) u suradnji s Plesnom grupom »Magija« iz Rijeke



RIJEKA Minifestival »Inkluzivne scene« održan je prošlog vikenda u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Riječ je o programu koji je pokrenuo Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta (IMRC) u suradnji s Plesnom grupom »Magija« iz Rijeke.


IMRC je edukacijski i izvedbeni projekt koji se bavi inkluzijom osoba s invaliditetom u suvremenom plesu, a djeluje u sklopu Zagrebačkog plesnog centra. Plesna grupa »Magija« djeluje devet godina, kreativno istražujući plesni pokret na području fizičkog kazališta i suvremenog plesa. Njeni su članovi mlade osobe s invaliditetom iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.


Program je u atriju HKD-u otvoro rad u nastajanju »Ima li magije?« u produkciji Koreografskog laba IMRC-a i »Magije«. U ovom plesnom duetu izvođačice Tamara Bračun i Irma Unušić komunikacijom tijelima te suptilnošću odnosa žele nadići pitanje iz naslova predstave. Djelomično tijelom vezane uz podlogu, one laganim kretnjama i plesnim pokretima nježno grade svoj odnos i komunikaciju, prenoseći poruku o jednostavnosti bivanja zajedno.




Njihovi pokreti pritom su usklađeni s glazbom Tribal Jam Orchestra – Moon Jazz.


Na pozornici HKD-a zatim se kratkim koreografskim radom »Prema tišini« predstavila Plesna grupa »Magija«. U koreografiji i prema konceptu Gordane Svetopetrić, ovaj rad ostvaren je u suradnji s Plesnim art-laboratorijem i Udrugom osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. U zajedničkom istraživanju odnosa tijela i prostora rad je okupio plesačice različitih iskustava, čija su izvedbena tijela u prostoru ravnopravna. »Prema tišini« na suptilan način propituje kazališnu temu dvojnika, odnosno dvaju različitih tijela koja u prostoru suvremenog plesa postaju identična, preuzimajući iskustvo i stanje onog drugog. Ples i kreaciju potpisuju Sanja Josipović, Kristina Kovačić, Sanja Polić i Anita Rumac, a kao gošće sudjelovale su Senka Baruška i Martina Rukavina.


Na programu festivala bila je i predstava »Magnolija (ili prkos)« u produkciji IMRC-a. U ovom duetu Silvije Marchig i Vesne Mačković ishodište su tekstualni i likovni nacrti Vesne Mačković za imaginarnu predstavu »Nepokretne«, a kao fascinacija nametnuli su se i plesovi Kazuoa Ohnoa. Teme pokreta i statičnosti, ekstatičnog plesa i prisilnog mirovanja izvođačice razvijaju u svojim autonomnim zonama – emocionalnim i tjelesnim – spajajući se na kraju u zajedničko tijelo prepoznavanja i podrške. Autorice projekta su Vesna Mačković, Silvia Marchig i Iva Nerina Sibila. Na kraju minifestivala predstavila se grupa »Deaf Band Dlan« iz Zagreba. Svi sudionici manifestacije ispraćeni su toplim pljeskom.