Novi projekt HNK Zagreb

Teatar koji će mijenjati ljude

Maja Hrgović

Žižekovu »Antigonu« žele mnoga svjetska kazališta, prvi će je izvesti zagrebački HNK

ZAGREB » Nova intendantica zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč mnogo je puta kao dio svoje strategije vođenja ove nacionalne kazališne kuće navodila izgon devetnaeststoljetnih izvedbi s repertoara, ili barem njihovo reduciranje – u korist suvremenijeg teatra koji pripada 21. stoljeću. Projekt »Filozofski teatar«, predstavljen jučer na konferenciji za novinare, prvi je konkretni korak u ostvarenju tog cilja. O njemu je, osim Dubravke Vrgoč, podrobno govorio voditelj tog projekta Srećko Horvat.  

  – Ideja filozofskog teatra je da jednom mjesečno dovedemo jednoga od velikih svjetskih umjetnika, od kojih možemo naučiti kako promišljaju neke suvremene ideje. Srećko promišlja ovaj današnji trenutak i mislim da je on jedan od najpozvanijih osoba u Hrvatskoj da se bavi filozofskim teatrom – rekla je Vrgoč.


   Što konkretno donosi »Filozofski teatar«? Otvorit će ga vodeća francuska filozofkinja i feministkinja Julia Kristeva, koju je Horvat deset godina nagovarao da dođe u Hrvatsku. Dogodit će se to 15. studenoga, u Noći kazališta – uz razgovor o njezinom radu, psihoanalizi, melankoliji i ljubavi, glumica Alma Prica izvest će premijerno dramski tekst iz posljednje njezine knjige o Sv. Tereziji. Horvat i Vrgoč se slažu da je ovo dobar način i da se u kazalište privuče mlađa publika – a da se, ujedno, HNK otvori javnim debatama i »kritičkom promišljanju današnjice«.


   Nakon Kristeve, u prosincu u Zagreb dolazi talijanski pisac Niccolo Amaniti, koji je jako čitan u Hrvatskoj. Tom će prilikom biti objavljena jedna još neobjavljena njegova priča.




   – Velika nam je čast što će se jedan od vodećih svjetskih filozofa, Slavoj Žižek, upravo u HNK-u prvi put okušati kao dramski pisac, uz vlastitu verziju »Antigone«. Tekst je već napisan, mnoga ga kazališta već žele, ali premijera će biti u HNK-u. Tko će biti redatelj predstave još ne znamo, rekao je Horvat, koji filozofski teatar vidi kao potencijal za mijenjanje svijesti, života ljudi.


   – Nekad je u Hrvatsku dolazio i Sartre, treba tu tradiciju nastaviti! Između filozofije i kazališta veza je uvijek postojala, ali se to u zadnje vrijeme izgubilo, to treba vratiti. Naš teatar bi trebao produbiti tu vezu između filozofije i kazališta, zaključio je Horvat.


   Vrgoč je rekla da je završen dogovor s javnom televizijom oko prenošenja sesija »Filozofskog teatra« uživo: prenosit će ih Treći program HTV-a.