Nagrada publike

“Tartuffe” predstava godine Teatra.hr

Hina

Izvođačima godine proglašeni Goran Bogdan i Jadranka Đokić.



Predstava “Tartuffe” u produkciji ZKM-a proglašena je najboljom po izboru publike u kategoriji u kojoj se biralo bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku.


Izvođačem godine publika je proglasila glumca Gorana Bogdana, koji je u utrci za tu titulu brojem glasova publike nadmašio Livija Badurinu, Ivana Maguda, Gorana Markovića i Vilija Matulu. Jadranka Đokić izabrana je najboljom izvođačicom godine u konkurenciji u kojoj su još bile Petra Hrašćanec, Ksenija Marinković, Roberta Milevoj i Nina Violić.


Publika je glasovala u deset kategorija – od onih za najbolje predstave i izvođače, pa do kategorija osobe i skandala godine ili pak najprecjenjenije produkcije u sezoni. Nominirani su odabrani temeljem više od 15 tisuća glasova u prvom krugu glasovanja, dok se o pobjednicima odlučivalo on-line glasovanjem koje je zaključeno danas u podne.




Nagrada publike u kategoriji redatelja/koreografa dodijeljena je Bobi Jelčiću, dok je tekst “I živjeli su sretno…?” Nine Horvat proglašen najboljim novim dramskim tekstom.


Festivalom godine proglašen je “IKS Festival” iz Splita, nezavisnim kazalištem godine zagrebačka Mala Scena, a osoba godine po mišljenju 42 posto publike je Zrinka Cvitešić.


Nagradu publike za najprecjenjeniju produkciju godine osvojila je predstava “Michelangelo” u produkciji HNK Zagreb, Mittelfesta i Pandur Theatersa, redatelja Tomaža Pandura, čiji je doživljaj publika ocijenila u golemom nesrazmjeru s njezinom medijskom i kritičkom recepcijom.


Na negativan način domaće izvedbene umjetnosti i sustav njihova funkcioniranja u protekloj je godini po mišljenju 54 posto publike ponajviše obilježila zabrana plakata za predstavu “Fine mrtve djevojke” zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle, što je tako proglašeno Skandalom godine.


Večerašnje druženje domaćih kazalištaraca s publikom istovremeno je pružilo priliku za održavanje velike rođendanske zabave najstarijeg neovisnog domaćeg portala u kulturi. Tim povodom, na svečanoj dodjeli jedinih domaćih nagrada za izvedbene umjetnosti o kojima odlučuje isključivo publika večeras su u Tvornici pjevali i svirali brojni kazalištarci povezani s glazbom i glazbenici povezani s kazalištem.


Gost večeri bio je riječki glazbenik Urban uz kojega je zapjevala Nataša Janjić Lokas a zasvirao na harmonici Ivan Đuričić. Dodjelu su otvorili Mislav Čavajda i Ivana Rushaidat svojom obradom pjesme “Take a Walk on the Wild Side” Lou Reeda a zapjevali su i voditelji, glumica Nina Violić i redatelj Miran Kurspahić.


Nastupili su, među ostalima, Gustav Barišin, Ksenija Erker, Bojan Gagić, Miodrag Mijo Gladović, Hana Hegedušić i Petra Hrašćanec, zapjevala je Klapa Grdelin, a ansambl predstave “Šuma, Drvo, Skoro, Skroz” izveo je glazbeno-scenski performans u gledalištu.


Nagrada internetskog portala Teatar.hr za postignuća u izvedbenim umjetnostima prvi je puta dodijeljena prošle godine, odmah osvojivši simpatije struke i široke publike.


Nakon završetka službenog dijela programa, zabava se u Tvornici nastavila uz zvuke DJ crewa Radio 808 Sound System.