Zoran i pas od porculana

Talijanska drama: Koprodukcije omogućile veći broj premijera

Svjetlana Hribar

Andrea Tich, Leonora Surian i Giuseppe Nicodemo / Snimio Roni BRMALJ

Andrea Tich, Leonora Surian i Giuseppe Nicodemo / Snimio Roni BRMALJ

Od šest premijera, četiri će biti međunarodne koprodukcije – prva je »Gulliver« i nastaje u Kopru gdje će večeras imati premijeru, a Riječani će je vidjeti u studenome



RIJEKA Najavljujući novu kazališnu sezonu Talijanske drame koja počinje 6. listopada na sceni riječkog kazališta reprizom predstave »Zoran e il cane di porcellana/ Zoran i pas od porculana«, ravnateljica TD-a Leonora Surian rekla je da nadolazeću sezonu karakterizira suvremena dramaturgija u čak šest premijernih naslova:


– Tako velik broj premijera omogućavaju nam četiri međunarodne koprodukcije (jer se troškovi dijele), a povećava se i broj izvedaba te otvara mogućnost gostovanja glumaca iz drugih ansambala na našoj sceni, kao i naših na njihovim pozornicama.


Riječani u Kopru


Predstava »Zoran e il cane di porcellana« nastala je kao koprodukcija riječke Talijanske drame i tršćanskog teatra La Contrada, pa će – nakon riječke izvedbe i turneje po Istri i Sloveniji – predstava imati premijeru u Trstu, gdje će se igrati svake večeri od 6. do 15. studenoga.




– Već smo spomenuli da je tekst predstave »Zoran i pas od porculana« nastao prema filmu »Zoran, moj nećak idiot« Matea Oleotta, pa ćemo našoj publici – za istu ulaznicu s kojom će doći na predstavu – omogućiti gledanje filma u Art-kinu »Croatia«, i to večer prije premijere (5. listopada u 20 sati) i na dan premijere (6. listopada, u 11 sati). Ovim projekcijama počinje suradnja Talijanske drame i riječkog Art kina.


Najavljena je i večerašnja premijera »Gullivera« u Kopru, predstave koja je nastala u koprodukciji s tamošnjim kazalištem, u kojoj s riječke strane igraju Bruno Nacinovich, Elena Brumini i Mirjam Monica, uz još tgri koparska glumca. Predstava je dvojezična, odnosno u Kopru se rade dvije verzije: u jednoj Guliver govori talijanskim jezikom, a Liliputanci slovenskim, a u drugoj – obrnuto! Riječku premijeru »Gulliver« će imati na sceni HKD-a na Sušaku u studenome.


Leonora Surian govorila je o nastavku suradnje s riječkim školama u kojima je program Talijanske drame već predstavio glumac ansambla Giuseppe Nicodemo, dok to po školama koje imaju nastavu na talijanskom jeziku u Istri i Sloveniji radi Rosana Bubola.



Na otvorenju sezone Talijanske drame sljedećeg tjedna, u foyeru Kazališta bit će postavljena izložba crteža darovitog mladog riječkog umjetnika Andreje Ticha, koji je autor plakata za predstavu »Zoran i pas od porculana«. Ti vrlo specifični crteži često nastaju i na kazališne teme, a i kada prikazuju kontradikciju kulturnih identiteta, oni stalno traže da budu vođeni i u tom su smislu »kazališni« – rekao je Andrea Tich, koji je bio suradnik Kazališta lutaka u Karlovcu te teatra La Contrada u Trstu i Genovi. Dio njegovih crteža s riječke izložbe putovat će s predstavom »Zoran i pas od porculana« i na turneju.



Đaci pretplatnici


– Kao rezultat, ove godine imamo šest pretplatničkih ciklusa, a nakon dugo godina svi učenici škole »San Niccolo« postali su abonenti Talijanske drame, napomenula je Surian i dodala da se i ove godina nastavlja suradnja s medijima, s riječkim EDIT-om, dnevnim listom na talijanskom jeziku »La Voce del popolo« te časopisom »Arcobaleno« – ali i s televizijom Koper, koja će i ove godine snimati predstave Talijanske drame riječkog kazališta, prikazati ih u programu te objaviti na DVD-u.


Nastavljaju se i humanitarne aktivnosti, koje će ove sezone biti usmjerene prema štićenicima Doma za nezbrinutu djecu »Ivana Brlić Mažuranić« u Rijeci i Lovranu.


Giuseppe Nicodemo koji ove sezone i službeno postaje koordinator koprodukcija i posrednik za medije, napomenuo je da početak sezone Talijanske drame ulazi u Tjedan talijanske kulture u Rijeci, skrenuo je pažnju medijima na sajt i Facebook stranicu Talijanske drame i preporučio pretplatu.


– Sretni smo što nam se broj pretplatnika povećao, ali se nadamo i novima. Zato kažem: Za svega 140 do 260 kuna možete gledati čak šest predstava našeg ansambla. Čekamo vas! – pozvao je Nicodemo.