Sutra u opatijskom "Adriaticu"

“Stilske vježbe”: Najdugovječnija predstava za svečanost kazališta

P. N.

Pero Kvrgić i Lela Margitić punih se 46 godina kotrljaju zagrebačkim tramvajem broj 11 secirajući glumačke tehnike i alate prenošenja stvarnog događaja na kazališne daske, a njihova nova vožnja kreće 27. ožujka, točno u 20 sati



OPATIJA  U povodu Svjetskog dana kazališta – 27. ožujka – u dvorani opatijskog Hotela »Adriatic« sutra, s početkom u 20 sati, gostuje najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom – »Stilske vježbe« francuskoga pisca Raymonda Queneaua, s Perom Kvrgićem i Lelom Margitić u glavnim ulogama – najavili su organizatori.


Predstavu je još 1968. godine u zagrebačkom Teatru &TD na scenu postavio nedavno preminuli Tomislav Radić i uloge dodijelio Peri Kvrgiću i Miji Oremović, koju od 1970. zamjenjuje Lela Margitić. Danas se predstava izvodi u produkciji Planet Arta, a u Opatiji gostuje u organizaciji Festivala Opatija.


   Svjetski dan kazališta u svijetu se obilježava od 1961. godine, a ustanova Festival Opatija uključila se u obilježavanje od 2010. godine. Od 1962. godine tradicionalna je praksa da Međunarodni kazališni institut pozove osobu iz javnog života da svoja zapažanja, osjećaje i mišljenje o kazalištu esejistički izreče porukom koja se zatim, prevedena na dvadesetak jezika, na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, pročita desecima tisuća gledatelja pred izvedbe predstava, tiska i objavljuje u stotinama dnevnih novina i internetskih portala.   


Hrvatsku poruku napisao je glumac, redatelj, kazališni producent i ravnatelj Teatar Exit Matko Raguž koji između ostaloga kaže:    – Mi koji smo privilegirani suočiti ljude s njima samima, potaknuti ih na razmišljanje, zabaviti ih i nasmijati, rasplakati ih i oplemeniti, mi koji u svoje i njihovo ime imamo i pravo i zadaću postavljati pitanja onima koji imaju moć odluka, zapitajmo se kako ovo vrijeme učiniti podnošljivijim i svijet boljim u ovom okruženju buke (i halabuke) novih medija i društvenih mreža koje su postale lokalno-globalna pozornica    Kazalište jedno od posvećenih mjesta ove civilizacije i ako imamo sreće, ponekad ćemo iz njega izaći za poneku spoznaju duhovno bogatiji. Teatar je potreban kao utočište pred »nedaćama svijeta«, mjesto spoznaje, mjesto susreta ljudskih bića, mjesto katarze. (…)    Postoje trenuci iz raznih kazališnih predstava koji će u meni živjeti zauvijek i koje nizašto ne bih mijenjao. Jer oni su mijenjali mene i bez njih danas ne bih bio to što jesam. (…) I ne budimo sami sebi svrhom! Zapitajmo se zbog koga smo tu. I cijenimo svakoga tko nas je poželio gledati, jer bi bez njega naša umjetnost bila suvišna i nepotrebna – piše Raguž.




Ove godine čast da kazalištem pronese poruku pripala je Krzysztofu Warlikowskom, poljskom kazališnom redatelju, tvorcu i umjetničkom direktoru varšavskog Novog teatra.


Između ostalog, u svojoj poruci je napisao da kazalište – ako ga poimamo kao kazališnu dvoranu i događanja u njoj – proživljava krizu jer pravi i istinski kazališni majstori žive i djeluju daleko od nje. Kazališna dvorana tek je mjesto imitacije i ponavljane reprodukcije nečega što bi ustvari trebalo biti kontinuirano i nezaustavljivo stvaranje.   

Ni kazališna umjetnost nije ostala izostavljena iz Guinnessove knjige rekorda, iako rekorde opisujemo kvantitativnim ostvarenjima, a umjetnost je nemjerljiva, kvalitativna ljudska djelatnost. Ipak, sutra u Opatiji gostuje predstava koja je zasluženo zabilježena u toj popularnoj knjizi – u »Stilskim vježbama« Pero Kvrgić i Lela Margitić kroz banalnu životnu crticu susreta u tramvaju seciraju glumačke tehnike i alate prenošenja stvarnog događaja na kazališne daske.


Virtualnom »jedanaesticom« oni se kotrljaju već dugih 46 godina, a na još jednu vožnju kreću 27. ožujka u dvorani hotela Adriatic, točno u 20 sati. Ulaznice su dostupne u Festivalu Opatija, Ex Librisu i Foto Reviji u Rijeci, na www.kulturaplus.com te na dan izvedbe od 19 sati u opatijskom »Adriaticu«.