Ekscesi se nastavljaju

Splitsko Kazališno vijeće sutra odlučuje o razrješenju Dinka Bogdanića

Hina

Dinko Bogdanić / Foto NL arhiva

Dinko Bogdanić / Foto NL arhiva

 Kako se doznaje, balerina Tea Jelić je prijavila Bogdanića da ju je vrijeđao u prvoj polovici travnja te potom još nekoliko puta. U kazalištu je pokrenuta procedura kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo. Jednoj od incidentnih situacija svjedočio je i sindikalni povjerenik pa su nakon toga i Sindikat i balerina Jelić zatražili da se i situacija riješi



SPLIT Kazališno vijeće splitskog HNK-a u utorak popodne raspravljat će o prijedlogu za razrješenjem v.d. ravnatelja baleta Dinka Bogdanića, pošto je prijedlog o tome, nakon ponovljenih pritužbi na Bogdanićevo ponašanje, Vijeću uputio intendant Goran Golovko.


   Intendant splitskog HNK-a Goran Golovko za Hinu je rekao kako je Kazališnom vijeću zahtjev uputio zbog ponovljenih pritužbi na “neke aspekte njegova ponašanja, te zato što je i Sindikat upućivao primjedbe na organizaciju rada u baletu”.


  Golovko je istaknuo da će Kazališno vijeće o Bogdaniću odlučivati na sjednici u utorak u 17 sati. Kako se doznaje, balerina Tea Jelić je prijavila Bogdanića da ju je vrijeđao u prvoj polovici travnja te potom još nekoliko puta. U kazalištu je pokrenuta procedura kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo. Jednoj od incidentnih situacija svjedočio je i sindikalni povjerenik pa su nakon toga i Sindikat i balerina Jelić zatražili da se i situacija riješi.  

  Kad je prošle godine Bogdanić na nacionalnoj osnovi vrijeđao rumunjsku balerinu Alexandru Berteaeu, reagirao i rumunjski veleposlanik u Hrvatskoj. Bogdanić je tada dobio opomenu pred otkaz, rumunjska balerina je nakon isteka ugovora otišla iz splitskog HNK-a, a potom je i odselila iz Hrvatske.




 Predsjednik Radničkog vijeća HNK Split Vjeko Santrić kazao da su se Sindikat i Radničko vijeće očitovali o novom incidentu i da tu nema ničeg novog u odnosu na ono što su rekli krajem prošle godine kada se zbio verbalni okršaj s rumunjskom balerinom. Sindikat i Radničko vijeće ostali su pri prijašnjem stavu da za suradnju s Bogdanićem u splitskom HNK-u više nema prostora.


 Santrić je podsjetio da su tada rekli kako ne očekuju da će se opomenom pred otkaz bilo što postići i riješiti, te da drže kako je jedino rješenje otkaz suradnje s Dinkom Bogdanićem.


 “Pri tome smo ostali i sada nakon ovih najnovijih ekscesa o kojima u ovom trenutku ne bi volio govoriti javno dok se o tome ne izjasni Kazališno vijeće na sjednici. Sindikat i Radničko vijeće pokušavaju biti strpljivo u očekivanju da će toj agoniji konačno doći kraj. Ako se to ne dogodi ovaj tjedan budite sigurni da ćemo imati što reći o svemu tome”, dodao je Santrić.


  Intendant Golovko je prilikom zadnjeg vrijeđanja rumunjske balerije za Bogdanića rekao da se njegova povremena ponašanja mogu okarakterizirati kao ona koja mogu povrijediti nečije osjećaje, te da mu je zbog toga izrečena opomena pred otkaz. Predsjednica Kazališnog vijeća Inge Koludrović-Tomić tada je zaključila kako nije utvrđena osobito teška povreda u njegovom radu.