19. revija lutkara

“Snjeguljica” ljubljanskog Mini teatra – predstava s ekološkom porukom

Kim Cuculić

Za razliku od disneyevske verzije, koja je »umekšanija«, slovenska »Snjeguljica« postavljena je u grubi rudarski svijet. Junaci ove predstave tako se ne kreću čarobnim ambijentom začarane šume i idilične prirode



RIJEKA » U sklopu 19. Revije lutkarskih kazališta u Rijeci prikazana je »Snjeguljica« u izvedbi Mini teatra iz Ljubljane. Prema motivima braće Grimm adaptaciju poznate bajke napravili su Marek Bečka i Zala Dobovšek. U ovoj suvremenoj interpretaciji klasičnog predloška naglašeni su ekološki motivi.


   Za razliku od disneyevske verzije, koja je »umekšanija«, slovenska »Snjeguljica« postavljena je u grubi rudarski svijet. Junaci ove predstave tako se ne kreću čarobnim ambijentom začarane šume i idilične prirode, nego je kreator lutaka i umjetničkog koncepta Robert Smolik osmislio konstrukciju od recikliranog materijala, koja priziva »piramidu kapitalizma«.


   Na vrhu »piramide« je zla maćeha, opsjednuta vlastitom ljepotom, što se može protumačiti i u kontekstu današnje narcističke kulture. Umjesto čarobnog ogledala koje joj odgovara tko je najljepša žena na svijetu, postavljena je neka vrsta malog »billboarda« za reklame na kojem se izmjenjuju portreti zločeste maćehe i Snjeguljice. Maćeha se prema sebi podređenima ponaša poput današnjih kapitalističkih gospodara i eksploatatora, a na dnu »piramide« su patuljci – odnosno rudari identična izgleda i imena.




   Rudari zajedno spavaju i jedu palentu, a prati ih i prepoznatljiv glazbeni lajtmotiv autora glazbe i songova Josea. U ovoj suvremenoj bajci Snjeguljica je ekološki osviještena, a umjesto otrovnom jabukom, maćeha će je ubiti pesticidima.


   Kraj predstave ipak je sretan – Snjeguljicu će vratiti u život eko-inženjer, a zla maćeha završit će duboko u mraku rudarskog okna. U ovoj duhovitoj i prema današnjem svijetu kritički nastrojenoj »Snjeguljici« lutke u alternaciji animiraju Elena Volpi/Vesna Vončina te Aljaž Jovanović/Jose.