Nezavisna produkcija

“Sezona kiselih krastavaca”: Komedija o obitelji u doba recesije

Kim Cuculić

PREMIJERA»SEZONA KISELIH KRASTAVACA« PREMA TEKSTU JELENE TONDINI U »PALACHU«Tema predstave je društveno aktualna – autorica se bavi recesijom kroz motiv obitelji koja je nekad imala novaca i odlazila je na skijanje, a onda se zatekla u poziciji da više nema novaca. Međutim, članovi obitelji i dalje žele održavati privid ranijeg života



RIJEKA » U prostoru kluba »Palach« održavaju se probe za predstavu »Sezona kiselih krastavaca«, što će premijerno biti izvedena 14. ožujka u »Palachu« u 20 sati. Riječ je o komediji koja nastaje prema tekstu Jelene Tondini, a bavi se egzistencijalnim obiteljskim pitanjima u doba recesije. Projekt je nastao u suradnji Posve moguće družine Rijeka, Škatule i Krila, a radi se o prvoj profesionalnoj nezavisnoj produkciji u »Palachu« otkako ga vode Molekula i SKC. Zahvala ide i KUC-u Kalvarija. Predstava se realizira bez financijske potpore, dakle zasniva se na entuzijazmu i dobroj volji njenih sudionika.


   U »Sezoni kiselih krastavaca« glume Nina Sabo, Zoran Josić i Edo Kalebić. Režija je kolektivna, savjetnik za scenski pokret je Jorge Correa Bethencourt, za kostime i scenografiju zadužena je Sanja Stojković, a dizajn plakata potpisuje Andrea Kustić.


Skriveni u stanu


Likovi su Muškarac, Žena i Dječak, a o samome tekstu više nam je kazala Jelena Tondini:




   – Tekst je nastajao kao work in progress. Na početku sam napisala kostur na temu obitelji koja se između 3. i 10. siječnja skriva u svom stanu, kako bi susjedi mislili da su oni na skijanju. Kad smo počeli slagati scene, paralelno s tim nadograđivao se i tekst. Svi smo sudjelovali u tom procesu i odlučivali što će biti sljedeće.


   Pristup rada na ovoj predstavi je da svi sudjeluju u svemu. Radimo bez redatelja i sami smo uspjeli doći do nekih rješenja. Pokušavamo napraviti jednu suvremenu profesionalnu dramsku predstavu, jer osim onoga što se može pogledati u HNK-u u Rijeci nedostaje takva vrsta kazališne ponude – smatra Tondini.


   Tema »Sezone kiselih krastavaca« je društveno aktualna. Jelena Tondini bavi se recesijom kroz motiv obitelji koja je nekad imala novaca i odlazila je na skijanje, a onda se zatekla u poziciji da više nema novaca. Međutim, članovi obitelji i dalje žele održavati privid ranijeg života. Skrivaju se u stanu i iz svojeg dnevnog boravka odlaze u imaginarne prostore. Autorica kaže da je cilj da se gledatelji prepoznaju u ovoj situaciji, a ako već ne oni, onda će možda prepoznati svoje bližnje. Zato likovi i nemaju imena, jer se s njima svatko može poistovjetiti.


Materija podložna mijenjanju


Zoran Josić diplomirani je glumac, a u predstavi tumači lik Muškarca: – Proces rada na predstavi je istraživački, laboratorijski – kaže Josić. To je poseban proces, budući da nemamo autoritet redatelja koji nam određuje što i kako. Za svaku scenu imali smo nekoliko prijedloga. Pokušavali smo, čistili, mijenjali i još uvijek smo u procesu stvaranja predstave. Radimo na živoj materiji koja je podložna mijenjaju. Cilj nam je pokretanje nezavisnog suvremenog dramskog kazališta u Rijeci. Za sad radimo entuzijastično i veseli nas rad na ovoj predstavi – ističe Zoran Josić.


   Nina Sabo diplomirala je na studiju glume Rade Šerbedžije u Rijeci, a u »Sezoni kiselih krastavaca« glumi Ženu:


   – Moja je Žena odrasla u bogatoj obitelji. Tata joj je bio jugoslavenski diplomat, tako da je navikla na fine stvari i mjesta. No, zatekla se u situaciji kada toga više nema, a sram ju je pitati roditelje za pomoć. Bavimo se nekim obiteljskim situacijama koje su nam poznate. Prijatelji ove obitelji i dalje su bogataši i na skijanju su, a ovi koji se skrivaju u stanu lažu drugima i sami sebi. Volim ovakve istraživačke projekte i slobodu u radu. Iz te slobode znaju izići začudnije stvari nego kad se koncept planira unaprijed – kaže Sabo.


   Edo Kalebić član je Ri Teatra i priprema se za glumačku Akademiju. U predstavi igra Dječaka:


   – Dječak je uvjetno rečeno najnormalniji u ovoj obitelji. On je klasični pubertetlija koji jedva čeka da ode od kuće i sve mu ide na živce. No, on ipak prihvaća igru da sa svojim roditeljima ide na skijanje. Drago mi je što mogu raditi s glumcima koji su iskusniji od mene. Mnogo sam naučio – osvrnuo se Edo Kalebić.


   Reprize predstave su 15. i 16. ožujka u 20 sati u »Palachu«.