GospOUdinNOUbadi

Saša Anočić: Nova predstava Teatra Exit posveta je svim “malim” ljudima

Hina

Foto Teatar Exit

Foto Teatar Exit



ZAGREB Predstava “GospOUdinNOUbadi”, čija će premijera biti u subotu 30. studenoga u Teatru Exit po tekstu i u režiji Saše Anočića, redateljeva je posveta malim ljudima koju, kako je kazao u razgovoru za Hinu, postavlja u svojoj prepoznatljivoj poetici socijalno angažiranog teatra u ruhu zabavne komedije.


“To je priča o malom čovjeku, običnom ‘noubadiju’ uhvaćenom u neravnopravnu borbu sa silama većim od njega. Predstava je moj autorski projekt, priča koju mislim da mi je bila dužnost ispričati”, rekao je Anočić.


GospOUdinNOUbadi predstavnik je svih malih ljudi koji u besmislu svakodnevnice ne traže samo ono čega nema – smisao, nego se usuđuju tražiti i nešto više – život barem donekle dostojan čovjeka. Anočićev “mali veliki junak” ostaje u istom danu i bez posla i bez djevojke, a vrlo brzo će ostati i bez svoje i mamine kućice ukoliko ne dostavi potrebnu dokumentaciju da je ta kućica baš njegova.




Stisnut je uz rub jer je oko na kućicu bacio lokalni ‘tajfun’ Grabijel Gramzivić. GospOUdinNOUbadi prisiljen je na posljednju bitku u svom malom životu, bitku protiv moćnih neprijatelja poput birokracije, nepotizma i naročito opasnih gospodina Nihilizma i njegove susjede, tete Korupcije.


“Birokracija, Gramzivost, Nihilizam… To su likovi koje svakodnevno susrećemo i s kojima se svakodnevno sukobljavamo. U predstavi su dobili konačan oblik dok su u stvarnom životu nevidljivi”, istaknuo je redatelj.


Tekst je napisao, kako je napomenuo, prije 10-ak godina, a za realizaciju je “samo čekao pravi sastav”, koji je našao u Domagoju Ivankoviću i Karlu Berniku, mladim glumcima s osječke Umjetničke akademije.


“Domagoj i Karlo dva su izuzetno talentirana mlada glumca koji se izdvajaju u masi svojih vršnjaka u mnogočemu”, kazao je Anočić. “Taj tekst kao da je čekao njih dvojicu. Mislim da se kod njih radi o početku dviju velikih glumačkih karijera. Dečki su zaista posebni, a mislim da se to i osjeti u predstavi. Jako mi je bitno s kim radim i jako mi je bitan zdrav, iskren i ugodan proces. U tim uvjetima nekako nastaje i neki viši cilj”, dodao je redatelj, koji i sam utjelovljuje jedan od likova svojeg novog komada.


U predstavi igra i njegov kolega-profesor Jasmin Novljaković, ujedno Ivankovićev i Bernikov mentor na Akademiji. “Mislim da taj odnos dvojice profesora i dvojice studenata koji su na projektu postali ‘kolege’ daje upravo onu čaroliju koju tražim kada nešto ovakvo radim”, napomenuo je Anočić.


Redatelj za čiju je ekspresiju tipično oslanjanje na ludički, zabavljači moment, ples, glazbu, elemente apsurda i groteske, i svoj novi komad, kako je napomenuo, postavlja upravo na takav način, a narativ predstave izrazito je socijalno angažiran, jer “kazalište uvijek ima neku obavezu prema društvu i, da bi bilo ‘dobro’, mora se baviti društveno angažiranim temama”.


“GospOUdinNOUbadi” ujedno je i treći dio Anočićeve, kako je rekao, “gubitničke trilogije”, koju još čine predstave “Kauboji” i “Smisao života gospodina Lojtrice”, smatrane najvećim uspješnicama toga redatelja.


“‘Smisao života gospodina Lojtrice’ je prvi tekst koji sam napisao. Premijera je bila u KNAP-u 2006. i predstava još igra. Drugi tekst su ‘Kauboji’, čija je premijera bila u Teatru Exit 2008. godine, i također još uvijek igra. ‘GospOUdinNOUbadi’, koji očekuje svoju premijeru 30. studenoga, zaokružuje takozvanu ‘gubitničku trilogiju’, budući da su sva tri dramska teksta oda malom čovjeku koji se bori s vjetrenjačama, odnosno, protiv politike, korupcije, sudstva, nepotizma, nihilizma”, pojasnio je.


Nakon posljednje premijere, tekstove će dotjerati i objaviti kao zbirku dramskih tekstova.


Saša Anočić istaknuti je hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac i redatelj brojnih predstava, neke od kojih su stekle kultni status. Trenutno, uz predstavu “GospOUdinNOUbadi” u Teatru Exit, režira operu “Pepeljuga” Julesa Masseneta na Muzičkoj akademiji, čija će premijera biti 7. ožujka 2020., te planira snimiti film za koji “neskromno tvrdi da će biti najgledaniji film u Hrvata”.


Anočić kaže da za stvaranje dobrog kazališta – ne postoji formula: “Mislim da treba raditi iz srca, okupiti ekipu koja slično razmišlja i onda nekako stvari krenu svojim tokom”, kazao je.


Svojoj najnovijoj predstavi želi da zaživi “vlastiti život”, no to, kako je rekao, “naravno, ovisi o publici – jer nakon premijere, taj zajednički život dijele publika i predstava, a mi smo samo tu da im ugodimo”.


Predstava “GospOUdinNOUbadi” nastaje u suradnji Teatra EXIT i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Autorski tim još čine kostimografkinja Jasminka Petek Krapljan, scenografkinja Jelena Sušac i Matija Antolić, koji potpisuje glazbu.