Sporazumni rastanak

Ronald Savković odlazi iz »Zajca«

Kim Cuculić

Ronald Savković / Foto S. JEŽINA

Ronald Savković / Foto S. JEŽINA

Program nove baletne sezone već je definiran, tako da tranzicija neće izazvati veće probleme, kažu u »Zajcu«.  Ime novog ravnatelja znati će se  nakon potvrde Kazališnog vijeća



RIJEKA Predstavom »Šeherezada & Carmen«, koja je održana na Ljetnoj pozornici u Opatiji, Ronald Savković, ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca, oprostio se od ansambla i riječkog Kazališta. Vijest o odlasku objavio je već ranije na svojoj Facebook stranici, a sada stiže i potvrda iz HNK Ivana pl. Zajca:


– Razlozi su sasvim osobni, Ronaldovi, a mi smo mu zahvalni na dosadašnjoj kreativnoj, odnosno poslovnoj suradnji. Dakle, rastajemo se prijateljski i sporazumno. Javnost ćemo obavijestiti o novom ravnatelju ili ravnateljici nakon potvrde Kazališnog vijeća, za otprilike dva tjedna, ako ne i ranije. Program nove baletne sezone već je definiran, tako da tranzicija neće izazvati veće probleme – kažu u »Zajcu«.


Ronald Savković od lipnja 2012. godine obnašao je dužnost ravnatelja Baleta HNK Ivana pl. Zajca. U Rijeci je završio baletnu školu, a 1990. godine odlazi na usavršavanje u Budimpeštu. Godine 1992. postaje prvak Baleta u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru gdje uz baletnu karijeru počinje suradnju s redateljem Tomažom Pandurom. Godine 1996. postaje baletni prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje osim niza klasičnih vodećih uloga, pleše i u modernim baletima i ulogama uz neke od vodećih hrvatskih koreografa kao što je Milko Šparemblek i inozemnih kao što su V. Wellenkamp, I. Favier.

Godine 1998. postaje  prvak baleta Staatsoper u Berlinu, gdje surađuje s vodećim plesačima i koreografima kao što su: Patrice Bart, R. Nurejev, G. Balanchine, P. Martins, J. Cranko, K. MacMillan, M. Bejart, W. Forsythe, J. Kylian, N. Duato, A. Preljocaj,V. Malakhov , P. Martins, C. Spuck, P. Lacote,  B. Eifman, M. Donlon, Sir F. Ashton…