Svečanost u HNK

Rođendanski koncert Riječke filharmonije

Hina

Desetu obljetnicu Riječkoj je filharmoniji osobno uoči koncerta čestitao predsjednik RH Ivo Josipović, kazavši da „imati filharmoniju znači imati glazbenike, publiku i tradiciju“ te da Riječka filharmonija sve to ima.



RIJEKA Riječka filharmonija održala je u subotu navečer prvi svečani koncert u ovoj sezoni, u okviru glazbeno-scenske priredbe Zajčevi dani i tako obilježila svoju desetu obljetnicu. Izvedbom je ravnala umjetnička ravnateljica Riječke filharmonije, maestra Nada Matošević, a kao solistica nastupila je pijanistica Martina Filjak. Na programu su bila djela Berislava Šipuša, Petra Iljiča Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova.


Praizvedena je skladba “More Rijeka”, koju je Berislav Šipuš skladao za obljetnicu Riječke filharmonije. Na programu su bili “Koncert za klavir i orkestar br. 1 u b-molu” Petra Iljiča Čajkovskog i “Simfonijski plesovi” Sergeja Rahmanjinova.


Desetu obljetnicu Riječkoj je filharmoniji osobno uoči koncerta čestitao predsjednik RH Ivo Josipović.




– Čast mi je što sam večeras u Rijeci, na proslavi prvih deset godina Riječke filharmonije. Osnovati filharmoniju ne znači samo imati dovoljno novaca, nego to znači da jedan grad ima svoj poseban građanski život, svoju publiku i tradiciju. U tom smislu osnivanje Riječke filharmonije kruna je bogate glazbene povijesti Rijeke. Riječka filharmonija dio je hrvatske, ali i europske scene. Drago mi je što u riječkom filharmonijskom orkestru vidim svoje studente i kolege, kazao je čestitajući predsjednik Josipović.


Josipović je poželio da se za deset godina u Rijeci proslavi obljetnica  velike filharmonijske sezone, odnosno da Riječka filharmonija održava koncerte jednom do dva puta na mjesec.


O obljetnici Riječke filharmonije govorili su i njezin ravnatelj Marijan Orešković, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenik župana Vidoje Vujić, predsjednik Instituta hrvatske glazbe Goran Končar, a pismeni pozdrav poslao je ministar kulture Jasen Mesić.


Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika dodijelila je Riječkoj filharmoniji povelju za nemjerljiv doprinos Rijeci i cijeloj domovini.


Rijeka i zagrebačka jedine su filharmonije u Hrvatskoj. Riječku filharmoniju osnovali su 2001. Nada Matošević, kao umjetnička ravnateljica i šef dirigent, te violinist, pravnik i prvi ravnatelj Filharmonije Ivica Rušin. Riječka filharmonija održava u prosjeku tri koncerta na godinu i svake godine sudjeluje u programu glazbeno-scenske priredbe “Zajčevi dani” i na festivalu “Riječke ljetne noći”.