Hrvatska premijera

Riječko-singapurski “Crossings” u HNK Rijeka

Hina



RIJEKA Predstava »Crossings«, zajednički projekt kazališnih skupina TRAFIK iz Rijeke i The Necessary Stage iz Singapura u srijedu navečer premijerno je odigrana na sceni riječkoga HNK. 


Projekt je nastao u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i kazališta Esplanade – Theatre on the Bay iz Singapura. TRAFIK i The Necessary Stage su uspostavili kontakt i dogovorili suradnju tijekom gostovanja skupine TRAFIK na festivalu u Singapuru prije nešto manje od tri godine. Predstava je nastajala razmjenom e-mailova i snimljenog video materijala proba koje su postavljane na internetski servis YouTube kako bi obje skupine mogle vidjeti što pripremaju kolege na drugom kontinentu. Završni zajednički rad na predstavi obavljen je u posljednja dva tjedna prije premijere u kolovozu u Singapuru.


Naziv predstave nastao je od prvih slova dviju država (Croatia i Singapur), a govori o križanjima kultura koja se događaju u dva grada. Usto, riječ »crossing« na engleskom jeziku znači i prekomorsko putovanje.




Predstava »Crossings« istražuje teme suživota, razumijevanja i miješanja raznih kultura te pitanje doma, domovine i pripadanja.


Autorski kolektiv predstave čine izvođači Chuang Xiu’er, Sharda Harrison, Edvin Liverić, Josip Maršić, Najib Soiman i Žak Valenta. Redatelj je Alvin Tan, dramaturg Haresh Sharma, scenograf Vincent Lim, oblikovatelj zvuka Bani Haykal, autorica video i digitalne obrade Ana Jurčić i multimedijalni umjetnik Loo Zihan.