Književna nagrada

Riječki vRIsak književnosti: V.B.Z.-ova nagrada ove godine prvi put u Rijeci

Boris Pavelić

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK



ZAGREB Oko 150 gostiju iz Hrvatske i inozemstva tijekom devet dana sudjelovat će u više od pedeset programa – to je statistička slika ovogodišnjega književnog festivala vRIsak, koji izdavačka kuća V.B.Z. jedanaesti put, od 13. do 21. svibnja, organizira u Rijeci. Sajam knjiga koji prati festival, pak, počeo je na Korzu još prije devet dana i traje do kraja svibnja.


Književna nagrada za neobjavljeni roman, vrijedna sto tisuća kuna i prijevod na strani jezik, koju V.B.Z. dodjeljuje četrnaesti put, ove će godine prvi put biti dodijeljena u Rijeci, u srijedu, 16. svibnja u 20 sati u Guvernerovoj palači, najavili su organizatori na konferenciji za novinare.


– Zašto bi sve bilo samo u Zagrebu? – poentirao je u razgovoru s novinarima glavni urednik V.B.Z.-a i umjetnički ravnatelj festivala Drago Glamuzina, pozivajući čitatelje na događaj koji »nije samo dodjela nagrade, nego i veliko druženje«.




»EPK na VRIsku« drugi je ovogodišnji inovativni program festivala, na kojemu će pisci što su mjesec dana boravili u Rijeci i na Kvarneru – Bekim Sejranović, Robert Perišić, Dorta Jagić, Tea Tulić među ostalima – čitati priče inspirirane tim boravkom.


U sklopu »Publicističkog periskopa«, trećeg ovogodišnjeg dodatnog programa vRIska, predstavit će se prijevodi »Crnog mora« škotskog novinara Neala Aschersona i »Potpuna ekstaza – narkotici u Trećem Reichu« njemačkog povjesničara Normana Ohlera, ali i uspješnica Igora Mandića »Predsmrtni dnevnik«, studija »Nogomet i politika« sociologa Dražena Lalića te »Dnevnik jednog mitomana« Zdravka Zime.


U Rijeci ove godine gostuje i »G točka«, umjetničko-konverzacijski događaj na kojemu ravnopravno sudjeluju pisci, glumci, glazbenici i publika, a prošle je godine u Zagrebu izazvala veliku pozornost.


U sklopu koncepta »Čemu pjesnici u oskudna vremena«, ovogodišnji će vRIsak ugostiti klasike Milu Stojića i Irenu Vrkljan, ali i autore srednje generacije, poput Tomice Bajsića i Marka Pogačara. U Rijeku će doći i pisci iz regije: Selvedin Avdić iz BiH promovira svoju »Kap veselja«, Slovenac Aleš Šteger »Oprost«, a riječka će publika moći razgovarati i s Dejanom Atanackovićem, dobitnikom NIN-ove nagrade u Srbiji za roman »Luzitanija«. Održat će se i predstavljanja dječje književnosti »vRIsak junior«, a nastupit će i riječki autori i izdavači; među njima riječki nakladnik Val, koji dovodi Splićanku Bobu Đuderiju. Svečano otvorenje vRIska je u nedjelju, 13. svibnja u 19.30 na botelu Marini na Adamićevu gatu.