Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 2n
Sutra: 9° 9° 2n
14. prosinca 2019.
Jubilej

Riječki lutkari spremni za veliku obljetnicu. Najavili su bogatu sezonu

Foto: GKL RIJEKA
Foto: GKL RIJEKA
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2019. u 10:35 2019-07-16T10:35:15+02:00

Sezonu smo naslovili »Lutkari slave« jer slavimo 60. rođendan, a u 2020. nas očekuje i jubilarna već 25. revija lutkarskih kazališta i sve to u godini kad Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture, naglasila je Magdalena Lupi Alvir

RIJEKA - Bili smo hrabri i radili smo puno, izveli smo više od 300 predstava, a njih je vidjelo više od 30 tisuća gledatelja, odrastali smo na Toboganu, festivalu Dječje kuće, sudjelovali na radionici Čujte naš glas u Galwayju i hrabro se bacili u kazalište za djecu s poteškoćama u razvoju. Sjajna kazališna sezona urodila je plodom i u berbi festivalskih nagrada pa se tako možemo pohvaliti da smo u 2018. odnosno 2019. dobili najviše nagrada ikad u povijesti ovog kazališta, njih čak 30, a od toga 28 od strane struke, te dvije još važnije, one dječjih žirija. Dobili smo i novu najnagrađivaniju predstavu – »Zamrznute pjesme« – koja se može pohvaliti s više od 20 nagrada. Bili smo na oko 15 festivala, od tog na pet inozemnih među kojima su i oni u u Iranu i Turskoj, a nakon dugo, dugo vremena vratili smo pretplatu za osnovnoškolce – tako su ukratko rezimirali proteklu sezonu u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka naslovljenu »Odrastamo hrabro«.

Godina jubileja

I onda na jučerašanjoj pressici, kojoj su uz ravnateljica GKL Rijeka Magdalenu Lupi Alvir i suradnice Vedrane Balen Spinčić i Ane Sušić, nazočili i gradonačelnik Vojko Obersnel, te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, najavili sve ono što publiku očekuje u sezoni pred nama naslovljenoj »Lutkari slave«. A riječki lutkari doista imaju razloga za slavlje – u najvažnijoj godini za kulturu u gradu na Rječini, onoj kad će Rijeka ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, ovo omiljeno dječje kazalište proslavit će izniman jubilej, čak 60 godina postojanja.

– Sezonu smo jednostavno naslovili »Lutkari slave« jer slavimo 60. rođendan, a u 2020. nas očekuje i jubilarna već 25. revija lutkarskih kazališta i sve to u godini kad Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. S ponosom možemo najaviti čak pet premijera, od toga čak četiri praizvedbe hrvatskih, odnosno riječkih autora i autorica. U Rijeku i Hrvatsku dovodimo neke od najzanimljivijih redatelja u regiji, ako ne i šire, a cijeli naš slavljenički program isprepleten je s EPK. Bavit ćemo se istraživanjem i pomicanjem granica u lutkarstvu, kako u izvedbenom tako i u žanrovskom smislu, bavit ćemo se teatrom sjena i objekata, stolnim i lutkama od papira. Za 60. rođendan redizajnirat ćemo i vizualni identitet koji će osmisliti naš poznati riječki dizajner, Vanja Cuculić, istaknula je ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Bomboniera variete

Među zanimljivim naslovima koji vjernu publiku očekuju već krajem kolovoza ove godine, pa sve kroz cijelu 2020. Lupi Alvir posebno je istaknula predstavu »Bomboniera variete« koju će režirati priznati slovenski redatelj Matija Solce.

– Lutkar, glazbenik, boem, svjetski putnik i otkačenjak napokon dolazi u Rijeku i to ne režirati bilo koju predstavu, već onu kojom ćemo službeno proslaviti 60. rođendan i koja je hommage našem kazalištu, ali i cijelom kvartu Brajda. Koristeći u naslovu stari naziv današnjeg riječkog kazališta lutaka, u svome neobičnom lutkarskom varijeteu vodit će nas kroz povijest lutkarstva u Rijeci – od Marionetskog kazališta Giovannija Lukezića i Marionetskog kazališta u Rijeci do Sokolskog lutkasrkog kazališta na Sušaku i lutka legendarnog Jurića kojeg je stvorio Viktor Car Emin – spajajući tako dva različita povijesna trenutak riječkog lutkarstva kroz ludo putovanje kroz vrijeme, priču o Rijeci i njenoj industrijskoj baštini, intimnim pričama o običnim ljudima koji čine duh i identitet grada, inspirirajući se pritom i gradom u kojem živi toliko manjina i u kojem se nekada govorilo toliko različitih europskih jezika. Spajajući riječku lutkarsku povijest, sadašnjost i budućnost u urnebesni lutkarski varijete, ovaj svojevrsni lutkasrki Amarcord želi skrenuti pozornost na važnost lutkarske umjetnosti i za grad, ali i njen značaj u kotekstu hrvatskog i europskog lutkarstva. Predstava je zamišljena i kao svojevrsno kazalište na specifičnoj lokaciji te će se igrati na punktovima Tržnice Brajda i oko nje, sve do portuna u Ulici Blaža Polića gdje se nalazi današnje Gradsko kazalište lutaka, naglasila je Lupi Alvir.

Nek’ Dječja kuća postane – sretna kućica

Da je pred vjernom publikom omiljenog riječkog kazališta doista sezona za pamćenje, naglasio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
– Iako Gradskom kazalištu lutaka često tepamo kao »malom« kazalištu u odnosnu na veliko kazalište Ivana pl. Zajca, ono programom i radom to nikako nije. Nadam se da će baš poput naziva predstave, Dječja kuća, čiji je glavni partner upravo GKL, postati – sretna kućica u kojoj će GKL i dalje razvijati kreativnost i otvorenost u suradnji s djecom, kazao je Obersnel.

Ivan Šarar iskoristio je priliku da Magdaleni Lupi Alvir i javno čestita na brojnim nagradama i odlično odrađenom prvom mandatu ravnateljice.
– Lutkarski program imat će itekakvu vidljivost u projektu Europske prijestolnice kulture. Drago mi je da je i ova sezona, baš kao i iduća nastala na valu pojačanih sredstava u sklopu EPK koji nisu centralizirano upućeni samo u tvrtku Rijeka 2020. Uostalom, Dječja kuća i Tobogan, koji nastaju u snažnom partnerstvu s Gradskim kazalištem lutaka, ono je najbolje što će ostati iza 2020. godine, naglasio je Šarar.

Priče s krova

Sezonu 2019./2020. početkom rujna otvara premijera predstave »Kiša« mladog autora Vanje Jovanovića čija se praizvedba održala u sklopu ovogodišnjeg dječjeg festivala Tobogan, a nastala kao dio projekta Lutkolab.

Prva praizvedba najavljena je za 26. listopada, a riječ je o predstavi »Flekavac« prema novome tekstu poznate hrvatske dramske spisateljice Nine Mitrović, a u režiji Renate Carole Gatica, a progovara o aktulanim temama odrastanja danas, odnosa djece i roditelja, odgoju, no isto tako i o prostorima dječje slobode i kreativnosti.
Na Svjetski dan lutkarstva, 21. ožujka dogodit će se praizvedba »Sretne kućice«, koja nastaje prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas. Napisana na osnovu intrigantne, istinite priče o osnivanju najmanje knjižnice, odnosno čitaonice u Hrvatskoj, onoj u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1938. godine, ova slikovnica odnosno predstava govori o važnosti zajedništva, te važnosti čitanja i pripovjedanja priča. »Sretna kućica« dio je programa »Priče s krova« koji se provodi u sklopu Dječje kuće Rijeke 2020.

U sklopu istog programa, u koprodukciji sa slovenskim Lutkovnim gledališćem Maribor, u travnju publiku očekuje riječka premijera »Carevog novog ruha« redatelja Zorana Petroviča. I autorska predstava »Strašljivci« Tina Grabnara dio je programa »Priče s krova«, a praizvedba je najavljena za svibanj. Grabnar je poznat po inovativnom istraživačkom pristupu lutkarskim temama i tehnikama, a »Strašljivci« su realizirani kao moderan pristup teatru sjena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.