GKL Rijeka

Riječki lutkari putuju u Ljubljanu i Maribor

Svjetlana Hribar

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Najavljen je autorski projekt Nise Hrvatin – predstava »Mali princ« – s kojim će ova studentica Akademije za primijenjenu umjetnost diplomirati 2. rujna. Predstava će biti priređena za javnost, ali neće biti na repertoaru GKL-a



RIJEKA Novu sezonu Gradsko kazalište lutaka Rijeka počelo je gostovanjima svojih najboljih predstava na festivalima i lutkarskim događanjima u regiji: »Trsatski zmaj« upravo se vratio s festivala u Bačkoj Palanki, gdje su ga djeca ispratila stojećim ovacijama, a »Izgubljena priča: Ivica i Marica« ovog vikenda gostuje u Ljubljani i Mariboru – rekla je Zrinka Kolak Fabijan, ravnateljca GKL-a na konferenciji za novinare priređenoj u povodu početka sezone 2015/16.


Ovom je prilikom najavljen i autorski projekt Nise Hrvatin – predstava »Mali princ« – s kojim će ova studentica Akademije za primijenjenu umjetnost diplomirati 2. rujna.


– Jutarnjoj će predstavi prisustvovati ispitna komisija, a večernja je otvorena za javnost. Tada ću i ja vidjeti »Malog princa« koji je nastao u našem kazalištu, ali se neće naći na repertoaru tijekom godine, rekla je Zrinka Kolak Fabijan, predstavljajući autoricu predstave.


Kazalište predmeta




– Od početka studija vezana sam uz riječko Gradsko kazalište lutaka, pa mi se prirodnim činilo i da diplomski rad posvetim vizualnom identitetu »Maloga princa«. Zahvalna sam GKL-u koji mi je omogućio da svoje ideje realiziram na njegovoj sceni, a u suradnji s glmcima Goranom Zelićem i Davidom Petrovićem, potpisujem i režiju predstave koju je kao vrijedan projekt prepoznao i Odjel za kulturu grada Rijeke – rekla je Nisa Hrvatin, napominjući da je predstava bliska kazalištu predmeta – »Šumi Striborovoj« i »Slavuju« Laryja Zappije – s tim što njeni predmeti još i svijetle. Budući da su tekst i glazba snimljeni na traku, glumci se mogu potpuno posvetiti  animaciji predmeta.


Glumci – David Petrović i Goran Zelić – pohvalili su rad na projektu koji je nastao ovog ljeta u »pustinjskim uvjetima«; za obojicu je to bilo sasvim novo i neobično iskustvo, kao i veliko zadovoljstvo!Projekt obuhvaća cjelokupan vizualni identite predstave, pa će tako u foyeru na dan premijere biti izloženi grafički listovi, nakit, satovi i sve što je nastajalo uz predstavu, a nosi potpis Nise Hrvatin.

Sredinom rujna Gradsko kazalište lutaka odlazi s predstavom »Veli Jože« na 8. Lutkarski bijenale u Bugojno, gdje će se predstaviti zajedno s četiri lutkarska kazališta s područja bivše države.


Bugojanski bijenale bira predstave koje će igrati na festivalu, a u novijoj povijesti ovo je prvo gostovanje našeg teatra na toj manifestaciji, rekla je Zrinka Kolak Fabijan, zahvaljujući se Zakladi Hrvatska kuća koja financijski pomaže sva gostovanja GKL-a. Također je napomenula da je projekt »Lutkofor« ušao u program »Ruksaka punog kulture« Ministarstva kulture, kojim će glumci riječkog kazališta lutaka ući u škole i vrtiće!



Za kazališnu sezonu 2015/16. Gradsko kazalište lutaka priprema dvije premijere – prvi naslov predstavit će publici priču o dvjema bijelim rodama iz Brodskog Varoša u Slavoniji. Pod naslovom »Kleptet za Malenu«  tekst Mirjane Pičuljan Štriga režira Rene Medvešek, a premijera će biti u listopadu. U veljači 2016. publika GKL-a gledat će premijernu izvedbu »Snjeguljice« u režiji Serđa Dlačića. Adaptaciju priče braće Grimm potpisuje Vedrana Balen Spinčić.Na repriznom repertoaru ostaju naslovi »Ježeva kućica«, »Koka Kokone«, »Tri praščića«, »Zeko, zriko i janje«, »Ivica i Marica«, »Maca Papučarica«, »Pepeljuga«, »Plesna haljina žutog maslačka«, »Snježna kraljica«, »Doktor Dolittle«, »Palačinka mog života«, »Trsatski zmaj«, »Šuma Striborova« i »Pustolovine Toma Sawyera«.


Pepeljuga za Silvestrovo  


Nastavljaju se i glumačke radionice koje su izazvale veliko zanimanje djece u prošloj sezoni i prava je šteta što se – zbog nedostatka prostora – mogu održavati samo praznicima i krajem sezone.


Nastavljaju se i »Mali lutkarski razgovori« – jednom mjesečno djeca razgledavaju lutke i razgovaraju s glumcima, a prošle je godine zaživio program »Ispraćaja stare godine u GKL-u« za koji je interes publike – oborio sva očekivanja.


– Godinu smo ispratili s »Ježevom kućicom«, ulaznice za dvije izvedbe planule su u čas i odmah smo imali 80 imena na čekanju! Zato smo ove godine predvidjeli oproštaj od stare godine s »Pepeljugom« – igrat će se najmanje tri puta, priredit ćemo i domjenak za djecu, pa susret s Djedom Mrazom, prigodne darove kako bismo razveselili našu vjernu publiku!


– Već sljedećeg tjedna počinjemo s prodajom sezonskih paketa za tri i pet predstava u kompletu, po istim cijenama kao i prošle godine, a novu programsku knjižicu ilustrirali smo izabranim crtežima djece koja su sudjelovala u akciji »Crtam za kazalište«. Svi nastali radovi bit će izloženi u foajeu Gradskog kazališta lutaka Rijeka – kaže ravnateljica.