Teatar Rubikon na BITEF-u

Riječki “Titraj” na beogradskom kazališnom festivalu

Kim Cuculić



RIJEKA Predstava »Titraj« Teatra Rubikon, TOFE i Istarskoga narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula gostuje na ovogodišnjem 49. BITEF festivalu u Beogradu. Predstava će biti prikazana u sklopu programa BITEF polifonije koja se odvija pod geslom »Čemu putovanje?«.


To je stih pjesme »Upitinik« koja se nalazi u zbirci pjesama Jovana Ćirilova objavljnoj pet godina nakon osnivanja BITEF-a. Pitanja su osnova ovogodišnjih polifonih spletova razliitih kazališnih postupaka.


»Titraj« će biti izveden i u dodatnoj izvedbi kao rad unutar međunarodnog simpozija »Theatre Within the Context – … and more than theatre«, koji je posvećen analizi i kritičkoj interpretaciji suvremenih teorija i izvođačkih praksi, kao i razumijevanju načela, mehanizama i vrijednosnog sustava koji objedinjuju različite vidove njihove primjene. Namjera je ispitati razloge za daljnji razvoj izvođačkih umjetnosti u različitim kontekstima, kao i za kontekstualizaciju same umjetnosti.




Zvonimir Peranić sudjeluje s pozivnim predavanjem u sekciji »Dijalog u obrazovanju« gdje će predstaviti rezultate istraživanja primjene kazališnih radionica u pobošljanju konceptualnog znanja iz fizike, metodu koju je razvio i uspješno provodi na Veleučilištu u Rijeci.


Osim navedenog, Peranić sudjeluje u još dvije produkcije. Kao suautor scenskog pokreta u predstavi »Nevidljivi spomenici – priručnik za čitanje grada« u produkciji BITEF teatra, dokumentarnoj kazališnoj predstavi o sjećanju na Drugi svjetski rat, antifašističku borbu i holokaust u Beogradu, te kao izvođač u performansu »Gamma Cas« u kojemu je kao izvođač sudjelovao i Ćirilov.