Ples na kraju

Riječke ljetne noći zatvara premijera plesne predstave “Don Juan”

Kim Cuculić

Predstava temeljena na djelu klasične svjetske literature nastaje u koprodukciji s Bitef teatrom i Gradom teatrom Budva, koreografkinja je Maša Kolar, a ansambl će glazbeno na sceni pratiti Rundek Cargo Trio



RIJEKA » Plesna predstava »Don Juan« druga je premijera ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći, a na programu je sutra u »Harteri« u 21,30 sati. Riječ je o predstavi koja nastaje u koprodukciji Riječkih ljetnih noći, Bitef teatra i Grada teatra Budva. Istim ovim naslovom u četvrtak, 24. srpnja, u »Harteri« će u 21,30 sati biti svečano zatvorene jedanaeste Riječke ljetne noći.


   Koreografkinja je riječkoj publici dobro poznata Maša Kolar, koja kao ženski koreograf još jednom potpisuje predstavu s muškarcem kao naslovnim junakom:


   – Don Juana doživjela sam kao fino obojeni lik koji prolazi kroz razne situacije, troši se i iscrpljuje, što ga dovodi do neminovnog kraja. Nama je polazište u predstavi svevremenost toga lika. Don Juan je među nama i svaki muškarac ima komponentu donžuanstva. To je lik koji ne može pobjeći od sebe, a ne može uteći ni ženama.


Simbolika i duh vremena




On je sposoban, arogantan, lud, topao, blizak, a opet nagao i nasilan i još uz to šarmantan i opasan. Tko može tom jeziku ljubavi odoljeti i tko uspijeva tom jeziku osvajanja reći ne! – osvrnula se Maša Kolar.


   Ovo djelo klasične svjetske literature ispisano je simbolikom i duhom našeg vremena te obojeno posebnim koreografskim senzibilitetom. Originalnu glazbu izvodi Rundek Cargo Trio, kojega čine Isabel, Darko Rundek i Dušan Vranić-Duco. Ovim povodom Rundek je kazao da su već imali iskustvo sa suvremenim plesom i da im je izazov pronaći energiju za ovu vrstu kazališne predstave. Isabel objašnjava da su glazbom pokušali naglasiti aspekt kompulzivnosti Don Juana.


   – Uz pomoć elektronskih efekata i improvizacija naglašavamo kompulzivni karakter toga lika. Želimo pokazati da iz te kompulzivnosti nastaje paralelni svijet koji je iznad morala i društvenih konvencija – kaže Isabel.


Vizualni kontrasti


Naslovnu ulogu Don Juana pleše Dejan Kolarov, koji ističe da Don Juan mora biti inteligentan da bi dobio ono što želi i da bi izmanipulirao ljude, što se prepoznaje i u današnjem vremenu kad ljudi imaju potrebu da netko stoji iznad njih. Uz Kolarova, u predstavi sudjeluju plesači Bitef dance kompanije Ana Ignjatović Zagorac, Ivana Savić-Jaćić, Milica Pisić, Miloš Isailović i Ricardo Jorge Campos Freire.


   Scenografkinja Jasmina Holbus kazala je da se predstava vizualno temelji na kontrastima svjetla i tame, nevinosti i bluda, erosa i thanatosa; kostimografkinja Petra Dančević povezala je kostime s dramaturgijom i atmosferom predstave, a oblikovatelj svjetla je Nuno Salsinha.


   Bitef dance kompaniju predstavila je umjetnička direkorica Jelena Kajgo, a obratili su se i predstavnik INE, pokrovitelja baletnog programa Riječkih ljetnih noći, te Ana Lučić, poslovna ravnateljica HNK Ivana pl. Zajca. Nakon riječke premijere, »Don Juan« u listopadu će premijerno biti izveden u Beogradu i Zagrebu.