Spektar lutkarskih poetika

Revija lutkarskih kazališta od 3. do 12. studenog

Kim Cuculić

S konferencije za novinare u Salonu Grada Rijeke / Snimio Ivica TOMIĆ

S konferencije za novinare u Salonu Grada Rijeke / Snimio Ivica TOMIĆ

Nastojalo se postići balans između klasičnih lutkarskih predstava i suvremenih tendencija u današnjem lutkarstvu. Osim raznolikog međunarodnog programa, bit će obilježena i 100. godišnjica prvog izdanja »Priča iz davnine« Ivane Brlić-Mažuranić



RIJEKA Međunarodna, 21. revija lutkarskih kazališta najavljena je u Salonu Grada Rijeke. Ovogodišnja Revija bit će održana od 3. do 12. studenoga, a na njoj sudjeluje 17 kazališta i kazališnih skupina iz Hrvatske, Slovenije, Poljske i Španjolske.


Svečano otvorenje je u petak, 4. studenoga, kad će u Galeriji Kortil s početkom u 19 sati biti otvorena izložba Agate Freyer »Od skice do lutke«, a zatim će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku biti prikazana predstava »Duga« Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina.


Diplomska »Duga«


Kako je ovim povodom kazala Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, 21. Revija donosi širok spektar predstava za djecu i mlade, zastupljene su raznolike lutkarske poetike, a nastojalo se postignuti i dobar balans između klasičnih lutkarskih predstava i suvremenih tendencija u današnjem lutkarstvu.




– Naglasak je na lutkarskim predstavama, naročito na onima u interakciji s drugim medijima. Riječ je o jedinom lutkarskom festivalu u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, na čijem su programu predstave namijenjene različitim uzrastima publike; od beba do odraslih gledatelja. Kad je riječ o otvorenju Revije, unijeli smo jednu novinu: manifestaciju će otvoriti predstava »Duga« Dinka Šimunovića, koja je nastala kao diplomski ispit iz lutkarstva studenata Umjetničke akademije u Osijeku. Time smo željeli dati šansu mladim lutkarima, a radi se o visokoestetiziranoj predstavi koja zaslužuje pažnju. Po prvi put dovodimo i dvije grupe iz Poljske i Španjolske: u izvedbi Zero en Conducta iz Barcelone dolazi predstava »Nymio«, koja donosi spoj korporalnih lutaka i teatra pokreta, a s autorskim projektom »Kupaonsko igralište« predstavit će se kazalište Flug Cooperation iz poljskog Bialystoka – osvrnula se Magdalena Lupi Alvir.


Na programu su i slovenske predstave »Mali plavi i mali žuti« Lutkovnog gledališča Maribor; »Patka, Smrt i tulipan« Lutkovnog gledališča iz Ljubljane i »Luda šuma« Zavoda Federacija Ljubljana; »Neispričana bajka« Gradskog kazališta – Scene »Gorica« te zagrebačke predstave »Crvenkapica – tko se boji vuka još?« Kazališta Tvornica lutaka, »Godišnja doba« Zagrebačkog kazališta lutaka; »Puž« Kazališta »Mala scena«, »Iš’o Viljo u dućan« LOFT-a i Kruna Tarle – art te »Ritam tam – bajka o ritmu« Studija za suvremeni ples u koprodukciji s GK Trešnja. Iz drugih krajeva Hrvatske dolaze: »Nije me strah« Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku; »Ukradeno sunce« Gradskog kazališta lutaka Split; »Male priče o nestašnoj Sonji« Gradskog kazališta »Zorin dom« iz Karlovca i »Juha od bundeve« Kazališta lutaka Zadar.


Umrežavanje ustanova


Programom »Kad lutke pričaju ‘Priče iz davnine’« bit će obilježeno 100 godina od prvog izdanja »Priča iz davnine« Ivane Brlić-Mažuranić. Ovim povodom bit će prikazana predstava »Šuma Striborova« Gradskog kazališta lutaka Rijeka, održano predavanje Maje Verdonik »’Priče iz davnine’ na pozornici GKL-a Rijeka«, projiciran animirani film »Šuma Striborova« te animirani filmovi »Priče iz davnine«, a na programu je i kviz za djecu »Bjesomaru, Svarožiću«. U program posvećen »Pričama iz davnine« uključili su se Dječji odjel »Stribor« Gradske knjižnice Rijeka i Art-kino Croatia, o čemu su više kazali Kristian Benić i Ana Šegrt, a ovakav način suradnje i umrežavanja kulturnih ustanova podržao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić. Reviju lutkarskih kazališta podržao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Na popratne programe Revije osvrnula se Marsinah Vokši Rosenfeld, najavivši radionicu izrade izvornih instrumenata koju će voditi Peter Kus i Gregor Hrovat, te već tradicionalnu lutkarsku radionicu i igraonicu.


Zahvale su upućene sponzorima, a Reviju sufinanciraju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture.