Otvoreno pismo

Ravnatelj “Marulićevih dana” Jasen Boko: Nije istina da sam fizički napadnut

P. N.

Policija je obavila izuzetno profesionalan posao, kaže Boko



Producent “Marulićevih dana” Jasen Boko demantirao je danas kako je sinoć fizički napadnut tijekom prosvjeda ispred splitskog HNK. Njegovo otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.


Kako se u većini medija, a u povodu prosvjeda protiv predstave Naše nasilje i vaše nasilje ispred HNK, pojavila i informacija kako sam „napadnut“, kako sam se „ispričavao“ i kako me „spasila policija“ pa sa ispao nekakva „žrtva“ prosvjeda, moram objasniti što se zapravo dogodilo.


Neposredno pred početak predstave kao producent festivala kretao sam se u više navrata između glavnog i službenog ulaza kako bih pomogao publici oko ulaska u dijelom blokiran teatar. Prolazio sam i kroz grupe prosvjednika u blizini glavnog ulaza i nakon što sam od jedne takve odmakao 5-6 metara netko me očito prepoznao i zavikao za mnom „Đubre“.




Vratio sam se do njih i upitao onoga koji me tako nazvao zašto sam „đubre“. Nastala je rasprava između mene i te grupe, a kako smo, kako već u Dalmaciji biva, razgovarali povišenim tonovima i vrlo živo, diskusija je oko nas okupila veći broj prosvjednika. Razgovor u kojem sam ja objašnjavao svoj stav da se Crkva ne treba miješati u kazališni i umjetnički život i odabirati koje se predstave smiju, a koje ne prikazivati u kazalištu, dok su oni mene pokušali uvjeriti zbog čega tu predstavu treba zabraniti, trajao je desetak minuta. Ni u jednom trenutku nisam se osjetio ozbiljno ugroženim, a od dvoje ili troje prosvjednika koji očito boluju od PTSP-a i pokazivali su izvjesnu agresivnost zaštitili su me upravo oni s kojima sam razgovarao. Kako sam se morao vratiti u kazalište zbog početka predstave napustio sam grupu, i rekao kako mi je žao, ako se bilo tko zbog mojih ranijih izjava, posebno one da se Crkva ne treba miješati u rad kazališta koja im je očito jako zasmetala, osjetio uvrijeđenim, ali da iza toga i dalje stojim i da ne vidim razlog zašto bi se netko zbog toga vrijeđao. Na kraju razgovora branitelj koji je za mnom ranije  viknuo „đubre“ ispričao mi se zbog tog povika i ušao sam u kazalište bez ikakve pratnje policije.


Dakle, niti sam napadnut, niti me spašavala policija!


 Ipak, kad već spominjem policiju, a kako sam iz prve ruke imao prigodu pratiti njihov rad u tih 6 ili 7 sati koliko su bili na terenu, moram priznati da su obavili izuzetno profesionalan posao, smireno, koordinirano i odlično organizirano u suradnji s kazalištem. Nikakvog „upada“ policije u teatar nije bilo, jer je policija već bila na mjestu gdje treba biti. Petnaestak prosvjednika iz gledališta izvedeno je mirno i bez ikakvog izgreda, pa sigurnost publike, što je najvažnije, ni u jednom trenutku nije bila ugrožena.


Jasen Boko, producent Marulićevih dana