Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 3
Sutra: 16° 16° 3
22. travnja 2019.
Praizvedba u HNK Zagreb

"Rat i mir" u režiji Tomaža Pandura: Tolstoj bitan i danas

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2011. u 10:21 2011-10-15T10:21:43+02:00

ZAGREB Dramska prizvedba »Rata i mira« Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Tomaža Pandura, dramatizaciji Darka Lukića i po prijevodu Zlatka Crnkovića održana je u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

U tom remek-djelu svjetske književnosti nastupio je gotovo cijeli dramski ansambl HNK, među kojima Goran Grgić, gošća iz Slovenije Milena Zupančič, Zrinka Cvitešić, Pero Kvrgić, Alma Prica, Milan Pleština, Dora Lipovčan, Goran Navojec, Franjo Kuhar i drugi.

Tolstojev roman, priča o obiteljima i njihovim životima u ratu i miru, ne govori samo o Rusiji u vrijeme napoleonskih ratova nego o patnjama i nadama, čežnjama i boli ljudi u mreži velikih povijesnih događaja. Bezumna ratna razaranja kontrapunktirana su prizorima u Moskvi i Petrogradu u kojima se prate obitelji čiji će životi biti trajno promijenjeni, a vječna pitanja o smislu ljubavi, ubijanja, vjere i smrti dana su iz kuta brojnih likova, navodi se u programskom materijalu predstave.

Redatelj Tomaž Pandur izjavio je da začuđuje koliko je Tolstojevih rečenica bitno i danas, možda i više nego u vrijeme kad je roman nastajao. Sam Tolstoj je jedanput kazao da je glavni junak romana, bez obzira na više od stotinu likova, zapravo – istina. Pandur je svojedobno rekao da se s Tolstojevim tekstom gledatelji i danas mogu poistovjetiti jer rat i mir promatra na više načina pa s tim povezuje i stanje duha. 

Autor dramatizacije »Rata i mira« Darko Lukić, u suradnji s Tomažom i Lidijom Pandur, napisao je čak 16 različitih scenarija za tu predstavu, sa završnom verzijom od stotinjak stranica, a Tolstojev roman ima oko 1500 stranica.

Scenografiju potpisuje dizajnersko-scenografska skupina Numen/Sven Jonke i Nikola Radeljković, kostimografkinja je Danica Dedijer, a glazbu su skladali Boris Benko i Primož Hladnik. Pandur je kazao da skupina Numen dolazi iz svijeta dizajna, arhitekture i likovnosti pa da je vizualna komponenta predstave vrlo raskošna i dojmljiva.

Predstava je nastala u okviru međunarodne suradnje HNK u Zagrebu, Pandur.Theatersa iz Maribora i grada Maribora koji iduće godine postaje europska prijestolnica kulture. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš