Godina braće Grimm

Rasplesana i raspjevana Pepeljuga u riječkom kazalištu lutaka

Kim Cuculić

U ovoj predstavi Pepeljuga je samosvjesna predstavnica nove generacije koja sudbinu uzima u svoje ruke, a njena velika ljubav je ples



RIJEKA Mjuzikl »Pepeljuga« premijerno će biti izveden u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka 14. veljače u 18 sati. Kako je ovim povodom kazala ravnateljica GKL-a Zrinka Kolak-Fabijan, u više od 50 godina djelovanja ovog kazališta »Pepeljuga« nikad nije bila na repertoaru. Razlog više je i taj što je 2013. proglašena godinom braće Grimm. Za riječku »Pepeljugu« tekst je prema braći Grimm i Charlesu Perraultu napisala Magdalena Lupi Alvir, a redateljica, koreografkinja i scenografkinja je Mojca Horvat. 


Magdalena Lupi Alvir podsjetila je da je riječ o jednoj od najpopularnijih bajki, koja je doživjela brojne verzije i različite interpretacije.


– Neki pristupi »Pepeljugi« su površni, pa je ona iščitavana kroz prizmu slavljenja materijalizma i konzumerizma, dok je naglasak stavljan na motiv djevojke koja iščekuje princa na bijelom konju. Djeca su na taj način lišena izvornosti bajki, koje na mnogo dublji način progovaraju o nekim temama. Priča o Pepeljugi prije svega govori o ostvarivanju želja, mukama suparništva i odrastanja među sestrama (i braćom), o pravim vrijednostima koje se kriju iza običnih krpa. Generacije djece odrastale su uz ovu priču o nagrađenoj vrlini i kažnjenom zlu, priču u kojoj su dobrota, skomnost, poniznost, jednostavnost, istinoljubivost i strpljivost djevojke koja spava u pepelu kvalitete koje bi trebale biti uzor svakome djetetu. Našu Pepeljugu stavili smo u suvremeni okvir, pa je u ovoj predstavi ona samosvjesna predstavnica nove generacije koja sudbinu uzima u svoje ruke. Njena velika ljubav je ples, kao izraz želje za kretanjem i nesputanošću – kazala je Lupi Alvir.




Redateljica Mojca Horvat govorila je o procesu rada na predstavi:


– Osim Elene Brumini, ostali glumci riječkog kazališta lutaka nisu imali toliko iskustva u plesu. Budući da je pozornica kazališta lutaka mala, odlučili smo se za step. Jako je važan glazbeni dio, u kojemu je od velike pomoći bio skladatelj Duško Rapotec-Ute. Princip rada bio je takav da je svaki lik dobio svoju glazbenu temu. Predstava je puna situacijske komike, čime smo željeli reći da se zlo može pobijediti i humorom – osvrnula se Mojca Horvat.


Skladatelj Duško Rapotec-Ute, kojemu je ovo peta suradnja s GKL-om Rijeka, istaknuo je da je mjuzikl najzahtjevnija forma, u kojoj treba i glumiti, i plesati i baviti se animacijom. U predstavi su zastupljeni različiti glazbeni stilovi – od latino glazbe do tanga i rockabillyja.


Naslovnu ulogu Pepeljuge tumači Elena Brumini, glumica Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, Princa glumi Vedran Komerički (u alternaciji Giulio Settimo), lik Maćehe utjelovljuje Alex Đaković, razmažene sestre tumače Božena Delaš i Dina Đuka, a Kraljicu i Majku glumi Karin Fröhlich dok Kralja i Oca utjelovljuje Zlatko Vicić. Kostimografkinja je Sandra Dekanić, a oblikovatelj rasvjete Sanjin Seršić.


Na otvorenu probu »Pepeljuge« pozvani su novinari i male plesačice iz Ljubljane, koji su se iz prve ruke uvjerili da je riječ o predstavi koja bi mogla postati kazališni hit – među djecom, ali i nešto starijom publikom.