Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Nagrada Domino

Publika na Reviji lutkarskih kazališta nagradila predstavu »Kar« praškog Studija Damuza

S otvorenja Revije lutkarskih kazališta / Foto Sergej Drechsler
S otvorenja Revije lutkarskih kazališta / Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 11. studeni 2018. u 11:29 2018-11-11T11:29:51+01:00

Predstave »Kar« posljednja je prikazana na reviji, a na osebujan način predstavlja »vesele karmine za Anu Karenjinu« i nadovezuje se na taj Tolstojev roman

RIJEKA Nagrada publike »Domino« za najbolju predstavu ovogodišnje Revije lutkarskih kazališta Rijeka dodijeljena je sinoć predstavi »Kar» praškog Studija Damuza, koju je publika ocijenila s prosječnom ocjenom 4,9., izvijestili su u subotu iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Predstave »Kar« posljednja je prikazana na reviji, a na osebujan način predstavlja »vesele karmine za Anu Karenjinu« i nadovezuje se na taj Tolstojev roman. Nakon predstave, revija je zatvorena koncertom »We Are Going to Die« skupine glazbenika koja sudjeluje u predstavi »Kar.«

Prema sudu publike, na drugom mjestu je interaktivna predstava za bebe »Blisko« Dječjeg umjetničkog centra Poznan iz Poljske, s prosječnom ocjenom 4,89, a na trećem predstava kazališta lutaka Zadar »Nikomu pravo«, s prosječnom ocjenom 4,85.
Revija lutkarskih kazališta Rijeka održana je od 2. do 10. studenoga, a 18 ansambala iz Hrvatske, Češke, Poljske, Slovenije, Austrije i Italije prikazalo je ukupno 19 predstava, u prostorima Gradskog kazališta lutaka, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, Kulturnog centra RiHub te u Dvorani kulture »Joga u svakodnevnom životu«.

Ovogodišnjim izborom predstava nastojalo se prikazati bogatstvo i raznolikost lutkarskih tehnologija i izraza, a podijeljene su u cjeline za vrtićki uzrast, školski uzrast te za mlade i odrasle.

Reviju je otvorila predstava »Petar Kuštravi« Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, »bizarna opereta o lošem ponašanju djece i posljedicama«,.

Tijekom revije predstavljen je dio projekta Europske prijestolnice kulture, programski pravac Dječja kuća, a srodne ustanove iz Ljubljane i Poznana u Poljskoj predstavile su svoje djelovanje.

U popratnom programu održana su predavanja o europskoj mreži kazališta za najmlađe gledatelje »Small size« i o važnosti kazališta za bebe, tradicionalna radionica izrade glazbenih instrumenata i dječja lutkarska radionica i igraonica, izložba interaktivnih svjetlosnih instalacija »Čarobni vrti« i drugi programi.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka predstavilo se s dvjema predstavama: »Gdje su nestale čarapice?« i »Zamrznutim pjesmama«.

Organizator revije je Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.