Komedija

Prva scenska izvedba romana ”Umorstva u pauzi za ručak” u riječkoj Talijanskoj drami

Hina



 Komedija »Omicidi in pausa pranzo (Umorstva u pauzi za ručak)» Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, nastala u suradnji s tršćanskim kazalištem La Contrada – Teatro stabile di Trieste, izvedena je u četvrtak u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku kao prva scenska izvedba tog teksta.


Popularni istoimeni roman napisala je talijanska autorica nepoznatog identiteta pod pseudonimom Viola Veloce. Taj roman je Viola Veloce, o kojoj se zna tek da je službenica iz Milana, počela pisati na vlastitom blogu u večernjim satima, te je ubrzo postao vrlo popularan. Objavio ga je ugledni talijanski nakladnik Mondadori a do sad je preveden na više europskih jezika.


Radnja komičnog noir romana odvija se u jednoj velikoj talijanskoj tvrtki, u kojoj se događaju umorstva zaposlenih. U policijsku istragu se samoinicijativno uključuje glavni lik, službenica Francesca, nastojeći otkriti ubojicu ili više njih. Uz tu priču roman i predstava govore i o privatnom životu službenice Francesce, njenom odnosu s roditeljima a posredno i o današnjem svijetu unutar kompanija s mnogo zaposlenih.




Dramaturginja i redateljica je Paola Galassi iz Milana, kojoj je ovo četvrta suradnja s riječkim kazalištem. Glume talijanska glumica poznata po kazališnom i televizijskom radu Rossana Carreto, potom Gualtiero Giorgini, Rosanna Bubola, Marcello Mocchi, Paola Bonesi i Giuseppe Nicodemo.


Scenografkinja je Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.