Program riječkog kazališta možete pratiti i online: Izdvojili smo neke od najboljih trenutaka



U okolnostima krize izazvane pandemijom koronavirusa, riječko Kazalište odlučilo je postupiti odgovorno i solidarno prema svojoj publici, građankama i građanima Rijeke, te široj zajednici, a naročito onima najugroženijima, bilo to zbog njihove dobi ili zbog toga što su na prvoj crti obrane od virusa COVID-19.


 


– Kao što je dobro znano, kazalište je nezamislivo bez javnog okupljanja većeg broja ljudi, a u biti kazališta je upravo socijalni kontakt i kolektivni doživljaj kazališnog čina, zbog čega smo morali među prvima otkazati svoje programe. Također, zbog specifičnosti kazališnog rada neki naši ansambli ne mogu nastaviti s redovnim i uobičajenim radom jer njihovo djelovanje i stvaranje podrazumijeva okupljanje većeg boja ljudi (orkestar, zbor) i fizički kontakt (baletni ansambl). Unatoč tomu, odlučili smo, sve dok ne bude zabranjen sav rad u javnim ustanovama, reorganizirati se i upregnuti svu svoju kreativnost kako bismo nastavili raditi i djelovati odgovorno i solidarno. Stoga najavljujemo da stvaramo program koji smo nazvali „Zajc uz vas“, a koji će biti dostupan putem kazališnog Youtube kanala te društvenih mreža, poručili su iz “Zajca”.




 


Raspored online programa je sljedeći.


 


1. Jutarnja selfie poezija


 


Svakog jutra u 8,00 sati, jedan će glumac Hrvatske ili Talijanske drame za vas govoriti poeziju. Svakog jutra jedna pjesma!


 


2. Arija u podne


 


Svakog dana u podne, solistica ili solist našeg opernog ansambla izvest će jednu ariju uz osobnu posvetu.


 


3. “Zajčić” za laku noć


 


Glumci Hrvatske i Talijanske drame svake će večeri u 20,00 sati ispričati priču vašoj djeci za laku noć.


 


4. Baletna insomnia


 


U kasnijim večernjim satima, u 22,00 sata, program “Zajc uz vas” zaključit ćemo kratkim plesnim videoom: baletnom vježbom, solom, koreografskim fragmentima (na sigurnoj udaljenosti)…


 


– Naravno, za vrijeme naše online prisutnosti, sve zaposlenice i zaposlenici Kazališta, koji nisu u rizičnim skupinama, rade bilo od kuće bilo u zgradi Kazališta, poštujući pri tome sve mjere sigurnosti, te pripremaju program kojim ćemo krenuti čim nam bude dozvoljeno otvoriti naša vrata našoj publici. Sve djelatnice i djelatnici spremni su produžiti trajanje ove i ranije krenuti u novu kazališnu sezonu, a sve kako bismo realizirali sav planirani program u ovoj godini. “Zajc” je kazalište koje je oduvijek bilo i bit će ovdje zbog građanki i građana Rijeke. Jer, grad bez Kazališta je kao grad bez identiteta. Grad bez kazališta zapravo – nije Grad, dodaju iz riječkog kazališta.


 


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.