Tužna vijest

Prerani odlazak: Preminula prvakinja Hrvatske drame Andreja Blagojević

Kim Cuculić

Posljednju ulogu Andreja Blagojević ostvarila je u predstavi "Sh.Sh", koja je premijerno izvedena 4. svibnja ove godine u HNK Ivana pl. Zajca



RIJEKA Prerano nas je napustila glumica Andreja Blagojević, članica ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Rođena je 1967. godine, a završila je Studij glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, dislocirani studij Rijeka. Stalna je članica Hrvatske drame od 1988. godine.


Ostvarila je niz zapaženih uloga u Hrvatskoj i Talijanskoj drami, a surađivala je i s riječkim HKD Teatrom, te Gradskim kazalištem lutaka. Nastupala je i u tršćanskom Teatru Stabile te na filmu. 


Godine 1995. dobila je nagradu za sporednu ulogu na Festivalu malih scena u Rijeci za predstavu “Anđeli u Americi”. Dobitnica je nagrade “Zlata Nikolić” u sezoni 2001./2002. za glumačka ostvarenja u predstavama: “Muškardin” (uloga: Betia), “Šteta što je kurva” (uloga: Hippolita) i “Kad se mi mrtvi probudimo” (uloga: Maja Rubek).




Godine 2006. dobila je nagradu “Fabijan Šovagović” za najbolju žensku ulogu na 13. festivalu glumca, za ulogu Agate u predstavi “Zločin na kozjem otoku”. Iste godine uručena joj je i Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju dramsku glavnu žensku ulogu za ulogu Agate u predstavi “Zločin na kozjem otoku”, a za istu ulogu dobila je i nagradu “Zlata Nikolić” HNK Ivana pl. Zajca za najbolje ostvarenu dramsku žensku ulogu u sezoni 2005./2006.


Posljednju ulogu Andreja Blagojević ostvarila je u predstavi “Sh.Sh”, koja je premijerno izvedena 4. svibnja ove godine u HNK Ivana pl. Zajca.