Riječki HNK

Premijerno izvedeni InferNo i Oedipus Rex

Hina

Oedipus Rex

Oedipus Rex

Redatelj obaju djela je Nijemac Christian Romanovski, suprug Dunje Vejzović a izvedbama je ravnao finski dirigent Ville Matvejeff



Na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca u Rijeci u petak navečer je priređen dvostruki premijerni program, s nastupom Dunje Vejzović sa skladbama Milka Kelemena objedinjenim pod nazivom “InferNo” te operom-oratorijem Igora Stravinskog “Oedipus Rex”.


Redatelj obaju djela je Nijemac Christian Romanovski, suprug Dunje Vejzović a izvedbama je ravnao finski dirigent Ville Matvejeff.


“InferNo” je sastavljen od četiriju skladbi za solo glas Milka Kelemena, skladnim na tekstove Dantea, Heinricha Heinea i Fernanda Arrabala. Jedna od najznačajnijih hrvatskih opernih pjevačica Vejzović je performerski oplemenila svoj pjevački nastup u kostimima koje je prema njezinoj ideji osmislila Dženisa Pecotić.




Dunja Vejzović je tako nastupila prvi put na sceni riječkoga HNK Ivana pl. Zajca u pjevačko-dramskoj ulozi, a ujedno je to njezin prvi nastup na opernoj sceni nakon desetak godina.


U drugom dijelu, u operi-oratoriju “Oedipus Rex” nastupio je proslavljeni pjevač Giorgio Surian. Uz njega su na sceni bili Marko Fortunato, Nataša Jović Trivić, Slavko Sekulić, Sebastijan Podbregar, Dario Bercich, Tilla Bjedov i glumica Andreja Blagojević kao pripovjedačica.


Romanowski je autor i scenografije te je oblikovao svjetlo. Autorice kostima su Dženisa Pecotić i Manuela Paladin Šabanović, također prema ideji Dunje Vejzović.