Riječke ljetne noći

Premijera predstave “Zajc stand up”: Smijeh kao terapija

Kim Cuculić

Najava premijere predstave "Zajc Stand Up" koja će biti u petak, 14. srpnja / Foto Sergej DRECHSLER

Najava premijere predstave "Zajc Stand Up" koja će biti u petak, 14. srpnja / Foto Sergej DRECHSLER

"Zajc Stand Up" autorski je projekt Borka Perića i glumaca Hrvatske drame Anastazije Balaž, Jasmina Mekića i Deana Krivačića



RIJEKA – U okviru Riječkih ljetnih noći premijerno će u petak, 14. srpnja u Arheološkom parku Principij u 21.30 sati biti izveden »Zajc Stand Up«. Zbog velikog interesa publike pretpremijera je 13. srpnja, a prva repriza 15. srpnja, dok ove jeseni predstava »seli« u HNK Ivana pl. Zajca. Kako je ovim povodom istaknula ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić, odvažili su se na kazališnu formu koja na prvi pogled izgleda laka, međutim ljude je zapravo jako teško nasmijati.


– »Zajc Stand Up« autorski je projekt Borka Perića i glumaca Hrvatske drame Anastazije Balaž, Jasmina Mekića i Deana Krivačića koji se u suradnji s glazbenikom Mariom Knezovićem hvataju ukoštac sa stand-upom kao jednom od najtežih izvedbenih formi. Ovaj kazališni oblik od glumaca traži veliko umijeće, naročito vještinu improvizacije. Ovdje se radi o krajnjoj glumačkoj izloženosti koja neprestano balansira na finoj granici fikcije i fakcije. Anastazija, Jasmin i Dean poigravaju se vlastitim biografijama i promatraju sebe kao likove, propituju vlastite predrasude, kao i kontekst unutar kojih one nastaju. Pričaju nam priče koje nam se uvijek nekako čine istovremeno i naše, otvarajući u njima najrazličitije teme: od muško-ženskih odnosa, preko izbjegličke krize i Daytonskog sporazuma, do probuđenog erosa u klerikalnim redovima – osvrnula se Jelena Kovačić.


Inspirativno iskustvo


Intendant Marin Blažević podsjetio je da je stand-up jedna od najpopularnijih formi kojom se bave mnogi na nezavisnoj sceni ili usputno, dok je HNK Ivana pl. Zajca uklopio ovaj oblik u svoj redovni program. Poznatom glumcu Borku Periću ovo je prva režija, pa je vezano uz to kazao da u svakom glumcu čuči redatelj kojega tu i tamo treba osloboditi.




– Rad na predstavi »Zajc Stand Up« bilo je zanimljivo i inspirativno iskustvo s troje fantastičnih glumaca. Stand-up kod nas već spada u istraživački teatar s jakim autorskim pečatom glumca. Budući da ovisi o senzibilitetu izvođača, on je i na neki način monodrama bez obzira koliko je glumaca u predstavi. Jer je ipak na kraju krajeva svatko osuđen na sebe. I, naravno, publiku. Mene je zanimalo kako napraviti predstavu koja će duhovito komunicirati s gledateljima. Tražili smo kako običnu situaciju pretvoriti u iskaz prožet humorom. Sadržaj je proizašao iz samih glumaca. Riječ je o kazališnoj formi koju publika izuzetno voli i koja se igra s publikom. Stand-up ne postoji bez kontakta s publikom, koja ima pravo davati komentare i ubacivati se – naglasio je Borko Perić.


Glumica Anastazija Balaž objasnila je da su glumci sami smišljali tekstove, u koje su utkali vlastito i tuđe iskustvo.


Nema autocenzure


Ona sama upustila se u spisateljsku kreaciju, a redatelj Borko Perić je sve te priče formirao u stand-up. Balaž je kazala i da je najkorisnije što je naučila iz rada na ovoj predstavi da nema autocenzure i da treba rušiti mentalne granice. Jasmin Mekić rekao je da ga je ova kazališna forma uvijek privlačila, ali da se do sad nije imao hrabrosti u nju upustiti. Mekić je dodao i da razmišlja da u budućnosti realizira neki vlastiti projekt u formi stand-upa. Dean Krivačić kazao je da je atmosfera na probama bila opuštena i da je to za njega bila neka vrsta terapije smijehom, što će pokušati prenijeti i na publiku. Skladatelj je Mario Knezović, a suradnica za kostime Manuela Paladin Šabanović.