Tvornica Rikard Benčić

Premijera predstave “Weltschmertz” inspirirane EKV-om

Hina

Glazba EKV-a u predstavi se ne izvodi, ali se koriste glazbeni citati i stihovi te grupe, kao i tekstovi članice grupe Margite Stefanović Magi objavljeni u knjizi Osećanja O. Sećanja Lidije Nikolić



RIJEKA  Predstava »Weltschmertz« u koprodukciji riječke skupine TRAFIK – Tranzicijsko-fikcijskog kazališta i HNK Ivana pl. Zajca, inspirirana pjesmama beogradske grupe iz 80-tih Ekatarine Velike (EKV) premijerno je u srijedu prikazana u bivšoj tvornici Rikard Benčić.


Glazba EKV-a u predstavi se ne izvodi, ali se koriste glazbeni citati i stihovi te grupe, kao i tekstovi članice grupe Margite Stefanović Magi objavljeni u knjizi Osećanja O. Sećanja Lidije Nikolić.


Naziv predstave referira se na stih »Ti si volela moj Weltschmertz« iz njihove pjesme »Radostan dan«.




Autor koreo-režije i jedan od izvođača je Žak Valenta, a suautori i drugi izvođači su Mila Čuljak, Toni Flego, Maja Katić, Alen Liverić, Josip Maršić i Iva Nerina Sibila.


Prostor je oblikovala Lara Badurina, koja je i autorica dijaprojekcija, skladatelj je Josip Maršić, pomoćnik redatelja Denis Kirinčić, a kostimografkinja Lara Karlavaris.


Kako je najavljeno uoči predstave, glazbeno i umjetničko djelovanje EKV-a, kao i poetika, ishodište su ovog kazališno – scenskog rada i inicijalna inspiracija za otvaranje različitih aspekata sudbine umjetnika i zajednice na postjugoslavenskom prostoru, 20 godina nakon raspada grupe.


Predstava će se u sklopu Riječkih ljetnih noći izvesti 16. i 17. srpnja.