Teatar Ulysses

Premijera predstave “Shakespeare ljetne noći – varijacije” u četvrtak na Malom Brijunu

Vanesa Begić

Shakespeare je i danas aktualan – Lenka Udovički i Rade Šerbedžija / Foto D. MARUŠIĆ/PIXSELL

Shakespeare je i danas aktualan – Lenka Udovički i Rade Šerbedžija / Foto D. MARUŠIĆ/PIXSELL

Nova predstava koju režira Lenka Udovički teatarski će prošetati gledatelja od Shakespearova doba do danas, oslanjajući se na odabrane motive kraljevskih kronika, tragedija, mitskih scena ljubavnika te na poetsku snagu njegovih soneta



Predstava »Shakespeare ljetne noći – varijacije« u režiji Lenke Udovički novi je naslov Kazališta Ulysses koji će premijeru imati u četvrtak na Malom Brijunu – najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u Prosperovom vrtu na Brijunima.


– Ova 2016. godina posvećena je sjećanju na velikog Shakespearea, jer se obilježava 400. godišnjica njegove smrti. Ulysses je započeo svoj put upravo jednim Shakespeareovim naslovom, »Kraljem Learom«, a ove smo godine odlučili ponovno premijeru posvetiti Shakespeareu, ali na drukčiji način. Naša nova predstava prošetat će gledatelje kroz odabrane motive kraljevskih kronika, tragedija, ali i mitskih scena ljubavnika te poetsku snagu Shakespeareovih soneta.


Tekstovi su preuzeti iz »Oluje«, »Koriolana«, »Macbetha«, »Othella«, »Richarda II.«, »Richarda III.«, »Julija Cezara«, »Sna Ivanjske noći«, »Henrika IV.«, »Henrika V.« i »Henrika VI.«, »Kralja Ivana«, »Kralja Leara«, »Hamleta«, »Romea i Julije« – sve Shakespeareova djela, ali tu je i »Shakespeareovo pamćenje« J. L. Borgesa – kazala je dramaturginja Željka Udovičić Pleština, naglašavajući da je među materijalom i nedavno otkriveni Shakespeareov rukopis.




Redateljica Lenka Udovički rekla je da glavne uloge tumače slovenski glumac Radko Polič koji je Čuvar Shakespearovog pamćenja, zatim Katarina Bistrović Darvaš koja glumi samog Shakespearea te Maja Posavec u ulozi Vještice. U predstavi sudjeluje i mnoštvo mladih snaga – studenti zagrebačke Muzičke akademije te riječki studenti glume.


– Ova će predstava predstaviti šetnju Shakespeareovim djelima i doslovno i metaforički – održavat će se na nekoliko lokacija, a obavezna je sportska obuća jer će se razotkrivati nove lokacije otoka, a neke od njih su i nama bile nepoznate iako smo tu već 16 godina – kazala je Lenka Udovički.


Rade Šerbedžija naglasio je da, unatoč teškim trenucima za kulturu i umjetnosti uopće, oni nastavljaju i dalje sa svojim planovima, a Shakespeareova djela su danas itekako aktualna. Radko Polič istaknuo je svoje oduševljenje pozornicom i činjenicom da voli biti na pozornici, oduševljen je i dijalogom sa suradnicima na pozornici tijekom proba, a svoje oduševljenje ovim kazališnim iskustvom istaknule su i glumice – Katarina Bistrović Darvaš i Maja Posavec.


Autor glazbe je Nigel Osborne, koreograf Staša Zurovac, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, a za dizajn zvuka zaslužan je Davor Rocco.


Brod iz Fažane kreće u 18.45 sati, a osim premijere, predstava će ove sezone igrati još i 29, 30. i 31. srpnja.