Dva ekrana

Premijera opere: Multimedijalni »Don Giovanni« u riječkome HNK

Hina



RIJEKA – Opera Wolfganga Amadeusa Mozarta »Don Giovanni« izvedena je u četvrtak navečer premijerno u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci kao rezultat suradnje riječke Opere i New Generation Opere iz Helsinkija, a karakterizira je multimedijalna dimenzija.


Na pozornici su, naime, postavljena dva ekrana na kojima se, uz pomoć sedam kamera i malog studija, uživo prikazuje predstava s pozornice iz različitih kutova.


Redatelj opere je Erik Soederblom, a dirigent Ville Matvejeff, glazbeni savjetnik i gost-dirigent sezone riječkoga HNK. Obojica dolaze iz Finske, kao i pjevačke zvijezde Waltteri Torikka u naslovnoj ulozi i Marjukka Tepponen kao Donna Anna. U ostalim ulogama nastupili su Slavko Sekulić, Kristina Kolar, Marko Fortunato, Siniša Štork, Ilijana Korač i Leon Košavić. Ville Matvejeff se pridružio orkestru svirajući čembalo.




Scenograf »opere i filma ujedno« je Markku Kunnari, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a redatelji filma u predstavi Emil Sallinen i Artur Sallinen prema konceptu Janne Suutarinen.


Ta operna predstava bila je postavljena u Finskoj prvi put prije tri godine te je doživjela velik uspjeh, posebno među mlađom publikom, što je želja i riječkoga HNK, u sklopu nastojanja da se opera približi mlađim gledateljima.


Opera »Don Giovanni« postavljena je na riječku scenu nakon više od 60 godina.