Predstava

Premijera “Skandala” u Ri Teatru: Politička komedija inspirirana stvarnošću

Kim Cuculić

Predstava »Skandal« postoji isključivo kao šaljivi prikaz jedne izmišljene situacije u kojoj su glavni akteri političari i grupa odvažnih novinara, kažu autori



RIJEKA U sklopu projekta »Svaka 4 tjedna – premijera jedna« u Ri Teatru je premijerno izvedena predstava »Skandal«. Ovaj put s Ri Teatrom surađuju autori i redatelji Zvonimir Kućan i Dragan Simić, čiji je »Skandal« politička satira inspirirana hrvatskom stvarnošću.


Čitava predstava kao da je »preslikana« iz hrvatske stvarnosti: Vlada saziva konferenciju za novinare da bi predstavila izgradnju elitnog turističkog resorta u sjevernoj Baranji.


No na njihovu žalost, nisu očekivali da je u redakciju jedne od novinskih kuća dostavljena snimka na kojoj se čuje odvijanje spolnog odnosa neimenovane prostitutke i jednog od političara prisutnih na konferenciji.




Tijekom »presice« novinari pokušavaju razotkriti tko od političara doista stoji iza audiozapisa. To im polazi za rukom uz pomoć voditelja televizijskog dnevnika, reportera na terenu koji uživo prate konferenciju za novinare i neočekivane gošće u TV studiju. Na kraju će se, kako to već biva, političari izvući iz skandala i najaviti još jedan projekt za »pranje novca«, dok će novinari biti kažnjeni.


Scenografija je zamišljena da izgleda upravo poput prave konferencije za novinare, a Zvonimir Kućan i Dragan Simić ističu da im je namjera bila stvoriti osjećaj kod publike da su upravo oni sami novinari koji sudjeluju na konferenciji.


– Predstava »Skandal« postoji isključivo kao šaljivi prikaz jedne izmišljene situaciji u kojoj su glavni akteri političari i grupa odvažnih novinara. Nismo se željeli doticati nikakvih aktualnih političkih situacija, jer smo obojica podosta apolitične osobe. Predstava »Skandal« je naš autorski i redateljski debi, koji smo ostvarili nakon samo pet mjeseci »staža« u Ri Teatru – govore Kućan i Simić.


U predstavi glume Jasna Jeličić, Igor Ban, Helena Miočić-Mandić, Dragan Simić, Ivana Puškarić, Sandro Dajić, Tanja Pavlović, Mislav Niessner, Dragana Stojanović, Luka Dukić, Silvano Drpić i Davor Pejić.