Predstava Jelene Tondini

Premijera “Sezone kiselih krastavaca”: Satirički prikaz hrvatske stvarnosti:

Kim Cuculić

Režiju zajednički potpisuju Jelena Tondini, Zoran Josić, Edo Kalebić i Nina Sabo, a kostime i scenografiju osmislila je Sanja Stojković



Predstava »Sezona kiselih krastavaca« premijerno je izvedena u Palachu, kao poticaj pokretanju nezavisnog dramskog kazališta u Rijeci.


Autorica teksta Jelena Tondini napisala je komediju koja reflektira aktualni trenutak u Hrvatskoj, a to je vrijeme recesije koje na razne načine pogađa hrvatsko društvo. U fokusu predstave je jedna obitelj, čiji su članovi označeni kao Žena, Muškarac i Dječak, što priču čini univerzalnom i svima prepoznatljivom.


   Kao primjer Tondini uzima hrvatsku obitelj koja je nekad bila imućna, a sada se našla na rubu neimaštine.


Motiv skijanja




U ovoj komediji mentaliteta, koja ima elemenata društvene satire i teatra apsurda, na duhovit i kritički način progovara se o malograđanskoj sredini kojoj je jedan od bitnijih statusnih simbola odlazak na neko od mondenih europskih skijališta. Na ovom motivu skijanja i nastaje zaplet predstave – osiromašena obitelj više si ne može priuštiti skijanje, pa se zatvara u stan kako bi njihovi prijatelji, rodbina i susjedi mislili da su otišli na skijalište. Iz ove dosjetke razvija se niz (tragi)komičnih situacija.


   Jelena Tondini kreirala je zanimljivu dramsku situaciju, u kojoj tri lika zatočena u stanu započinju bizarnu igru kojom od zbilje bježe u virtualni svijet. Odjeveni u opremu za skijanje, oni u stanu bez grijanja »glume« da su na skijanju, dok realnost razotkriva da su na rubu gladi i da od njihova nekad lagodna života nije ostalo ništa. Muškarac, kojega je utjelovio Zoran Josić, nekad je bio uspješan poslovni čovjek, a sada svakoga dana odlazi u svoju propalu tvrtku kako bi stvorio privid da još uvijek radi. Njegova žena kći je jugoslavenskog diplomata i navikla je na luksuzan način života, no u novim okolnostima mora preprodavati skupe kreme da bi preživjela. Ženu, koja se svim silama trudi hiniti život koji je nekad vodila, uvjerljivo igra Nina Sabo.


Izlaz u dilanju


Igru svojih roditelja nevoljko prihvaća njihov sin, kojega tumači Edo Kalebić. On je možda jedini svjestan situacije u kojoj se našla njegova obitelj, koja do kraja predstave sve više gubi kompas. Dječak na trenutke postaje promatrač sa strane, koji komentira ponašanje roditelja, no ni on nema snage istrgnuti se iz situacije u koju su upali, već »izlaz« pronalazi u dilanju droge.


   Jelena Tondini dotaknula se i mnogih drugih aktualnih tema – utjecaja medija, televizijskih reklama, konzumerizma, opsjednutosti izgledom i modnim markama, trendom zdrave hrane, stupidnih savjeta iz ženskih časopisa i svega onoga što stvara lažnu sliku stvarnosti u kojoj se ljudski životi pretvaraju u veliku laž i obmanu. A to poigravanje stvarnošću i iluzijom kazalištu je uvijek interesantno.


   Osim oslanjanja na glumačke tehnike, glumcima je od pomoći bio i savjetnik za pokret Jorge Correa Bethencourt koji je njihove pokrete razradio u stilu onih skijaških, oponašajući ih i repetirajući do krajnjeg apsurda. Režiju zajednički potpisuju Jelena Tondini, Zoran Josić, Edo Kalebić i Nina Sabo, a kostime i scenografiju osmislila je Sanja Stojković.


   Predstava »Sezona kiselih krastavaca«, pravljena isključivo na entuzijazmu njenih sudionika, na nepretenciozan, ali društveno aktualan način, pridonosi obogaćivanju inače ne baš bogatog dramsko-kazališnog života u Rijeci. Glumci i Jelena Tondini ispraćeni su srdačnim pljeskom, a njihova predstava uspjela je nasmijati riječku publiku.