Drama redateljice Ivice Boban

Premijera ”Marin Držić – Viktorija od neprijatelja” na Dubrovačkim ljetnim igrama

Hina

Ivica Boban / NL arhiva

Ivica Boban / NL arhiva

''Marin Držić – Viktorija od neprijatelja'', redateljice Ivice Boban, druga je premijerna drama 68. Dubrovačkih ljetnih igara koja će se izvesti u nedjelju 20. kolovoza u parku Umjetničke škole, najavljeno u ponedjeljak, a autor dramaturškog koncepta Hrvoje Ivanković istaknuo je da tekst uključuje dijelove Držićevih djela, čak i onih sačuvanih u krnjem obliku



DUBROVNIK ”Marin Držić – Viktorija od neprijatelja”, redateljice Ivice Boban, druga je premijerna drama 68. Dubrovačkih ljetnih igara koja će se izvesti u nedjelju 20. kolovoza u parku Umjetničke škole, najavljeno u ponedjeljak, a autor dramaturškog koncepta Hrvoje Ivanković istaknuo je da tekst uključuje dijelove Držićevih djela, čak i onih sačuvanih u krnjem obliku.


 Također tekst predstave sažima sve ono što je naša misao o Držiću i njegovoj sudbini, rekao je Ivanković na konferenciji za novinare.


 Dramaturški koncept predstave koju Igre postavljaju u povodu 450. obljetnice smrti Marina Držića, zasnovan je na preslagivanju i rekontekstualizaciji fragmenata Držićevih djela, povezanih novonapisanim tekstovima te kraćim citatima ili parafrazama djela drugih autora.




 ”Tekst ”Viktorija od neprijatelja” uključuje dijelove Držićevih djela, čak i onih sačuvanih u krnjem obliku, sažima sve ono što je naša misao o Držiću i njegovoj sudbini.


 Ideja i želja je bila propitati odnos Držića s Dubrovnikom, te njegov odnos prema nekim društvenim paradigmama. Njegovo vrijeme po mnogočemu je bilo slično našem, današnjem.


 Uspjeli smo kroz ovaj ‘teatar u teatru’ napraviti kratkotrajni, ali izravni upad u našu svakodnevicu”, rekao je Ivanković.


 Redateljica predstave, Ivica Boban rekla je kako Držić i Shakespeare moraju biti konstanta Igara.


 ”Oni su svevremeni i suvremeni te kao i svi genijalci imaju tu mogućnost da ono što su pisali prije i danas bude suvremeno”, rekla je Boban.


 Predstava se bavi životom, djelom i sudbinom Marina Držića, propitujući njegov odnos prema njegovu Gradu Dubrovniku i suvremenicima te etičkim i društvenim paradigmama vremena u kojem je živio.


 U zgusnutom slijedu događanja, u eruptivnom spoju verbalnog iskaza, plesa, glazbe i pokreta, odvijaju se epizode iz njegova života: pohađanje dubrovačke gradske škole, druženje s dezvijanom mladosti dubrovačkom, zaređenje i imenovanje za rektora crkvice Svih Svetih u Dubrovniku, odlazak na studij u Italiju gdje se počinje baviti kazalištem, povratak u Dubrovnik, putovanje u Carigrad i povratak u Dubrovnik.


 U drugom dijelu nižu se fragmenti iz Držićevih djela (Tirena, Novela od Stanca, Dundo Maroje, Arkulin, Skup), s naglaskom na prizore u kojima oštro kritizira svoje suvremenike te one koji upravljaju Gradom i Republikom, a potom slijede završni akordi Držićeva života: krhotine Hekube, tragedije u kojoj progovara o teroru vlasti i moćnika, isprepletene su s dijelovima pisama koje je Držić pisao u Firenci 1566., pokušavajući nagovoriti toskanskog vladara Cosima Medicija da pomogne zamišljenu akciju rušenja aristokratske vlasti Dubrovačke Republike.


 Ansambl predstave sastavljen je pretežito od mladih glumaca, od kojih su neki još studenti glume na zagrebačkoj ADU, a glumačku družinu predvodi petero iskusnijih glumaca Maro Martinović, Branimir Vidić – Flika, Doris Šarić Kukuljica i Danijel Ljuboja, na čelu s Ozrenom Grabarićem koji uz kreaciju Marina Držića u svijet Držićeva teatra, filozofije i životnih stavova ulazi i kroz interpretacije ključnih likova njegova opusa.


 Tu su još Doris Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nika Lasić i Glorija Dubelj te članovi glumačke družine Kolarin Jelica Čučević, Marinka Metković, Aida Machiedo, Tajana Martić, Ante Tonći Đurković, Barbara Lončarić Lučić i Matija Vojvodić.


 Jaku autorsku ekipu, uz Hrvoja Ivankovića koji je autor dramaturškog koncepta i oblikovanja teksta te Ivicu Boban koja uz režiju potpisuje i dramaturšku obradu, čine Miljenko Sekulić koji je autor scenografije, maski i lutki, kostimografkinja Doris Kristić te skladatelj Ozren Glaser. Oblikovanje svjetla potpisuje Vesna Kolarec, video projekcije Ivan Lušičić, koreografiju Nikolina Medak, a mačevanje je glumce uvježbao Lovro Buva.


 ”Marin Držić – Viktorija od neprijatelja” na programu je 68. Igara premijerno 20. kolovoza, a zatim i 21., 22. te 23. kolovoza u parku Umjetničke škole.