Riječke ljetne noći

Premijera »Gostioničarke Mirandoline« u Rijeci u srijedu

Kim Cuculić

Predstava je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca - festivala Riječke ljetne noći i festivala Grad teatar -  Budva, a u adaptaciji i režiji Juga Radivojevića 



RIJEKA Komedija »Gostioničarka Mirandolina« Carla Goldonija bit će premijerno izvedena u srijedu, 27. lipnja, u 21.30 sati u Ulici Šime Ljubića, ispred konobe »La Grotta«.


Predstava je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca – festivala Riječke ljetne noći i festivala Grad teatar -  Budva, a u adaptaciji i režiji Juga Radivojevića. Kako je podsjetila upraviteljica propagande riječkog kazališta Milena Jerneić, premijera u Budvi bila je 16. lipnja, polučivši oduševljenje publike i sjajne kritike.


Uoči premijere u Rijeci, beogradski redatelj Jug Radivojević kazao je da bi dojam o predstavi trebao biti još bolji ispred konobe »La Grotta« – autentične lokacije za ovu ambijentalnu predstavu.




– Prava premijera dogodit će se u Rijeci. Bit će to predstava koja će imati svoju jasnu misao i definiranu emociju. Klasična djela treba prilagoditi trenutku, pa će naša »Mirandolina« biti svojevrsna rekapitulacija života na ovim prostorima 40-ak godina unazad. Istaknuo bih i odličnu glumačku postavu. Ansambl Hrvatske drame bio je izuzetno motiviran i odgovoran. Ova predstava vratit će nas u neka drugačija vremena, različita od ovog današnjeg koje obilježava borba za egzistenciju – osvrnuo se Radivojević.


Dramaturginja Magdalena Lupi Alvir kazala je da ova vedra Goldonijeva komedija progovara o temi muško-ženskih odnosa i muškoj zaluđenosti ženskom ljepotom, dok je sama predstava vremenski pomaknuta u 70-te godine prošlog stoljeća pokazujući što se događa kad se ta ljepota ne može posjedovati.


– Likovi »Gostioničarke Mirandoline« su iz različitih društvenih slojeva, jedinstveni po govoru i navikama. Oni žive u vrlo uređenom okruženju, pa se postavlja pitanje što ih navodi na potpuno neočekivane postupke. U tome se mogu prepoznati i naši ljudi i njihov mentalitet – rekla je Lupi Alvir.


U autorskoj ekipi su i scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović i oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak, a suradnik za scenski pokret je Žak Valenta.


Na konferenciji za medije Valenta je ukazao na to da je komedija težak žanr koji se mora igrati s unutarnjim satom i preciznošću. Naslovnu ulogu Mirandoline utjelovit će glumica Marija Vicković, članica Narodnog pozorišta u Beogradu, a gost je i beogradski glumac Igor Đorđević, koji tumači Viteza od Ripafratte. Gostujući glumci uputili su pohvale Rijeci i riječkom ansamblu, te istaknuli da im je sama lokacija igranja predstave velika inspiracija.


U »Mirandolini« glumi i ravnatelj Hrvatske drame Damir Orlić (Grof od Albafiorite), koji je objasnio da su htjeli napraviti predstavu koja će u tehničkom smislu biti pučka i prikladna za gostovanja. Na to se nadovezao i Dražen Mikulić (Markiz od Forlipopolija), koji je predložio zanimljivu ideju da ova predstava s glumačkim brodom krene na turneju od Umaga do Budve.


U ulozi Fabrizija je Jasmin Mekić, koji se osvrnuo na način rada i lijepu atmosferu tijekom stvaranja predstave. Glumice Tanja Smoje i Anastazija Balaž Lečić ovoga puta igraju – glumice, Ortensiju i Dejaniru, a Vitezova slugu tumači Alen Liverić.


Reprize predstave su 28. i 29. lipnja u 21 i 23 sata. Dodatni termini uvedeni su zbog velikog interesa publike.