Spektakularna koprodukcija

Premijera “Aide” 25. siječnja u zagrebačkom HNK-a, 21. veljače u Rijeci

Maja Hrgović

Operom u režiji Balazsa Kovalika dirigira maestro Antonello Allemandi, a dvije intendantice – Ana Lederer iz zagrebačkog i Nada Matošević-Orešković iz riječkog HNK – govorile su s puno entuzijazma o koprodukciji ističući prednosti u poslovnom i u umjetničkom smislu



ZAGREB – O dvjestotoj obljetnici rođenja Giuseppea Verdija, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u prvoj zajedničkoj produkciji priređuju novo uprizorenje najspektakularnije opere u opusu tog velikog skladatelja. Jučer su na konferenciji za novinare u HNK-u predstavljeni detalji o toj suradnji, koja će zagrebačkoj publici biti predstavljena 25. siječnja, dok je riječka premijera zakazana za 21. veljače. 



Pjevačka podjela   

 KRALJ: Siniša Štork, Ivica Trubić 


 AMNERIS: Sofia Ameli Gojić, Tea Demurishvili, Dubravka Šeparović Mušović




 AIDA: Makvala Aspanidze, Mirella Toić, Kristina Kolar 


 RADAMES: Efe Kislali, George Oniani, Gaston Rivero 


 RAMFIS: Luciano Batinić, Ivica Čikeš, Siniša Štork 


  AMONASRO: Siniša Hapač, Vitomir Marof, Davor Radić, Tomislav Bekić 


 GLASNIK: Sergej Kiseljev, Tvrtko Stipić 


 SVEĆENICA: Olga Kaminska, Željka Martić



  Monumentalni operno-scenski spektakl, koji se na nekim svjetskim pozornicama izvodi u arenama i na stadionima, uz stotine statista, žive slonove i lavove; a koji je u nas godinama bio vezan za Splitsko ljeto, u ovoj je koprodukciji – u režiji mađarskog redatelja Balazsa Kovalika, scenografiji Csabe Antala i pod ravnanjem talijanskog maestra Antonella Allemandija – više usmjeren prema suptilnijim kvalitetama opere, za koju Jagoda Martinčević tvrdi da je i jedan od najljepših primjera Verdijeve komornosti: usmjerena prema sudbinama triju glavnih likova, u potpunosti je posvećena ljubavi s kojom djelo počinje i završava. 


  Egipatsku robinju Aidu pjeva Kristina Kolar (te Mirella Toić i Makvala Aspandize), uloga vojskovođe Radamesa pripala je Efeu Kislaliju (i Goergeu Onianiju), dok treći lik u ljubavnom trokutu, onaj princeze Amneris, pjevaju Sofia Ameli Gojić, Tea Demurishvili i Dubravka Šeparović Mušović. 


  – Imam veliko strahopoštovanje prema ovoj ulozi – rekla je jučer Kristina Kolar. 


  O ovoj prvoj suradnji dvaju nacionalnih kazališnih kuća obje su intendantice – Ana Lederer iz zagrebačkog i Nada Matošević-Orešković iz riječkog HNK – govorile s puno entuzijazma, napominjući da su takve koprodukcije plodonosne i u poslovnom i u umjetničkom smislu. 


  – Zbog smanjenja budžeta posljednjih godina, »Aida« ne bi mogla biti izvedena s takvom kvalitetom i s takvim solistima da je rađena na razini samo jednog kazališta – rekla je Matošević-Orešković. 


  – Trebamo surađivati, ali i inzistirati na različitosti opernih repertoara, različitosti kulturnih identiteta, smatra intendantica zagrebačkog HNK-a Ana Lederer koja cijeni financijske prednosti koprodukcija, osobito u svjetlu činjenice da je od 2006. godine naovamo podrška iz kulturnih institucija za nacionalni teatar smanjena pa se mora »jako paziti na budžete«. 


  Nakon konferencije za novinare pokazan je i prvi čin jedne od završnih proba »Aide« na rotirajućoj pozornici koja arhitektonskom strukturom oponaša piramidu, i s kostimima odvažnih boja, poput dominantne ciklame na sakoima i suknjama egipatskih vojnika.