Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. veljače 2020.
VJEŽBANJE RAZLIČITOSTI

Predstavljen program nove sezone HNK-a Ivana pl. Zajca

Giulio Settimo, Renata Carola Gatica, Emina Višnić, Marin Blažević, Vojko Obersnel, Maša Kolar, Petar Kovačić i Alan Vukelić / Foto M. GRACIN
Giulio Settimo, Renata Carola Gatica, Emina Višnić, Marin Blažević, Vojko Obersnel, Maša Kolar, Petar Kovačić i Alan Vukelić / Foto M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 18:55 2019-07-09T18:55:51+02:00

RIJEKA - »Vježbanje života – drugi put«, mjuzikl »Evita«, riječka praizvedba »Tristana i Izolde«, baletna predstava »Burning Water – Plamteća voda« i »Druga simfonija« Gustava Mahlera – pet je najvažnijih predstava nove sezone HNK-a Ivana pl. Zajca nazvane »Vježbanje različitosti«. Naziv sezone je simboličan – evocira kultnu predstavu Nedjeljka Fabrija i Darka Gašparovića koja će na riječkim daskama zaživjeti u nešto drugačijem ruhu, te glavnu temu Rijeke Europske prijestolnice kulture »Luka različitosti« s obzirom da će dio programa riječkog kazališta obuhvatiti i dio programa tog, za Rijeku i Hrvatsku povijesnog kulturnog projekta koji nas očekuje iduće godine, naglašeno je na predstavljanju kojem su uz intendanta Marina Blaževića te ravnateljicu Hrvatske drame Renatu Carolu Gaticu, ravnatelja Talijanske drame Giulija Settima, ravnatelja Opere Petra Kovačića i ravnateljicu baleta Mašu Kolar, nazočili i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić.

U središtu sezone bit će predstava »Vježbanje života – drugi put«, a umjesto najavljene režije Laryja Zappije, u koštac s ovim kultnim kazališnim komadom uhvatit će se Marin Blažević i Franka Perković.
– Predstava »Vježbanje života«, koja se u riječkom kazalištu postavlja drugi put, bit će ostvarena suradnjom Hrvatske drame s Talijanskom dramom, Baletom i Operom HNK-a Ivana pl. Zajca. Autor adaptacije romana Nedjeljka Fabrija je Goran Ferčec, a premijera će biti 18. ožujka 2020. Bilo je planirano da predstavu režira Zappia, ali je on odustao zbog poslovnih obveza, naglasio je Blažević.

Bogat EPK projekt

U sklopu programa Hrvatske drame i EPK-a najavljen je i Needcompany festival te međunarodne, multilingvalne družine u sklopu kojeg će od 29. veljače do 6. ožujka biti izvedene predstave »Sve što je dobro«, »Koncert benda koji gleda u krivom smjeru« i »Zauvijek«. U sklopu EPK programa puno se očekuje i od opere u tri čina – »Tristan i Izolda« redateljice Anne Bogart, a u kojoj se u jednoj od glavnih uloga na riječku pozornicu vraća Maida Hundeling, dok je dirigent Ville Matvejeff. U svibnju 2020. u koprodukciji riječke Opere i Savonlinna Opera Festivala, jednog od najprestižnijih i najznačajnijih opernih festivala u Europi, publiku očekuje hrvatska praizvedba opere u tri čina »Kralja Rogera« Karola Szymanowskog.
Oko dvije trećine koncertnog programa sastavni je dio programa EPK 2020, a u bogatom programu istaknuta je suradnja Opere riječkog kazališta, te Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a 17. i 18. travnja u "Zajcu", a dan ranije u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", donose izvedbu Druge simfonije u C-molu za sopran, alt, zbor i orkestar – Uskrsnuće Gustava Mahlera, a pod dirigentskom palicom Yordana Kamdzhalova. Krajem siječnja na repertoaru je i »Papandopulo: Slavoslovlje«, suradnja riječke Opere i Zbora te Simfonijskog orkestra HRT-a. U veljači publiku očekuju gostovanja skupina Les Vents Francais i Venice Baroque Orchestra, u travnju Vision Quarteta, a u svibnju stiže Mahler Chamber Orchestra & Leif Ove Andsensa s »Mozart Momentumom«. U sklopu EPK 21. ožujka bit će izvedena Simfonija br. 13 u b-molu – Baby Yar Dmitrija Šostakoviča, 9. svibnja zborska večer posvećena 140. godišnjici rođenja i 60. godišnjici smrti Ivana Matetića Ronjgova kojom će dirigirati Tomislav Fačini.
Baletni program u sklopu EPK-a donosi dvije atraktivne predstave – »Plamteća voda/Burning Water« koreografa Andonisa Foniadakisa, te koprodukciju riječkog Baleta i Hrvatske drame s neprofitnom organizacijom Maska iz Ljubljane i Steirischer Herbst festivala iz Graza »Odletit ćemo oboje, ako ti kažem što se desilo« u režiji slovenskog koreografa Janeza Janše, a koja će biti premijerno izvedena u lučici Torpedo 11. srpnja.

Robotska opera

Emina Višnić rekla je da je s najavom nove sezone HNK-a Ivana pl. Zajca održano i prvo javno predstavljanje dijela službenog programa EPK 2020 te da je riječ o programima koji pripadaju uglavnom programskom pravcu »Doba moći«.
– Prisutan je i programski pravac "Dopolavoro" s obzirom da ćemo u suradnji sa švedskim partnerima na jesen 2020. realizirati i prvu robotsku operu. Riječki HNK jedan je od 10 glavnih partnera u projektu EPK 2020, a zajedno ćemo pripremiti i konferenciju na kojoj će se u Rijeci okupiti oko 500 stručnjaka iz izvedbenih umjetnosti. Možemo reći da ćemo zaista biti luka različitosti jer ćemo i programski i estetski zadovoljiti ukuse i interese ne samo riječke i županijske publike, već i one koji će u Rijeku pristići iz cijelog svijeta. Imamo bogat i raznovrstan program sa svjetskim imenima suvremenih pozornica, a rijetko koji grad ima takvu priliku, naglasila je Višnić.
Gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da je program bogat, raznovrstan i obiluje vrsnim izvođačima te da ga posebno veseli povratak mjuzikla. Ocijenio je da je uvrštavanje »Vježbanja života«, koje je prvi put uprizoreno prije tridesetak godina, hrabar potez intendanta, za koji vjeruje da će pobuditi veliko zanimanje publike.
– Uz bogat program realiziran u sklopu EPK-a, drago mi je da je jednako bogat i raznolik i redovan program riječkog kazališta, naglasio je Obersnel.

3696246

Inspirirani Novim listom

Hrvatska drama sezonu otvara premijerom »Prave komedije«, predstave potaknute novinskim tekstovima u Novom listu u kojoj će deset redatelja – Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović, Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović i Renata Carola Gatica – odgovarati na pitanje što je za njih prava komedija. Na programu su i koprodukcijska predstava "Republika u orkestru" u režiji Gorana Sergeja Pristaša, te »Gospođa ministarka«, predstava posvećena nacionalnoj prvakinji Oliveri Baljak, koja će proslaviti 40 godina umjetničkog rada u HNK-u Ivana pl. Zajca. Koprodukciju riječkog HNK-a i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, mjuzikl »Evita«, s Leonorom Surian u naslovnoj ulozi, režirat će Renata Corola Gatica, a izvedbom će ravnati dirigent Igor Vlajnić. Hrvatska drama u suradnji s Talijanskom dramom i Riječkim kazalištem mladih "Kamov" priprema i "Malog princa" te dvije predstave u programu Zajc Lab.
Opernu sezonu otvorit će Puccinijeva trilogija – »Madama Butterfly«, "Tosca" i "La Boheme", a na programu je i nastavak opere »Julije Cezar u Egiptu«. Koncertnu sezonu otvorit će Brucknerova simfonija #9 s dirigentom Yordanom Kamdzhalovim, a nastavlja se recitalom Gorana Filipeca i tradicionalnim Novogodišnjim koncertom. Balet riječkog HNK-a premijerno će prikazati novog »Orašara« koreografa Maura de Candije, te »Čipku« Tene Novak čiju koreografiju potpisuje Maša Kolar.

I dalje drama u Talijanskoj drami

Talijanska drama, za koju je Blažević rekao da je u ozbiljnoj krizi financiranja budući da ove godine još nije bilo sredstava iz Italije, intenzivno će producirati i u sljedećoj sezoni - imat će četiri premijere u koprodukciji. Među njima je i "Cabaret Sacco i Vanzetti."

Cijena? Oko 11 milijuna kuna

Na novinsko pitanje koliko će stajati program nove sezone, Blažević je naglasio da cijeli program košta oko 11 milijuna kuna.
– Tih 11 milijuna kuna odnosi se isključivo na programska sredstva, a ona su takva i zahvaljujući EPK-u. Grad i dalje za plaće i hladni pogon godišnje izdvaja 6 milijuna eura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.