Završen 49. BITEF

Predstava ”Mi smo kraljevi a ne ljudi”: Nagrađena Drama zagrebačkog HNK-a

Svjetlana Hribar

Prizor iz predstave

Prizor iz predstave



ZAGREBNa upravo završenom 49. BITEF-u u Beogradu predstavi »Mi smo kraljevi a ne ljudi« Matije Ferlina u izvedbi Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, dodijeljena je specijalna nagrada »Jovan Ćirilov« jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Mirjana Karanović (predsjednica), Anješka Jakimiak (Poljska), Žarko Laušević (Srbija), Stefan Blaske (Njemačka) i Tomas Volgrav (Belgija). U  obrazloženju stoji da ta predstava razvija jedinstven, intrigantan i autentičan kazališni jezik, posjeduje precizan  i osjećajan pristup odrasloj ali i mladoj publici, iznimno kombinira umjetničke jezike i izuzetno pristupa plesu koristeći ga u dramske svrhe, uvodi suptilan i delikatan kazališni pristup, gradeći kazališni integritet na razini intimnog dijaloga koji izvođači ostvaruju s prostorom, odnosi se prema djeci bez dociranja te izostavlja moraliziranje i jednostavne odgovore na komplicirana pitanja na teme ljudskosti i aktualne teme.


Nove izvedbe Ferlinove predstave na sceni KC Travno planirane su za 30. rujna, te 1, 2, 3, 6. i 7. listopada u 20 sati, a dva dana kasnije gostuje na sarajevskom MESS-u. Inače, veliku festivalsku nagradu BITEF-a  – Grand-prix »Mira Trailović« – žiri je dodijelio  francuskoj predstavi »Zbogom« u režiji Jonathana Capdeviellea, nastaloj u produkciji pariškoga kazališta Bureau Cassiopee. Žiri lista »Politika« nagradio je predstavu »Ilijada po Homeru« Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, Mestnega gledališča ljubljanskog i Cankarjevog doma, a redatelj Jernej Lorenci na festivalu je nagrađen i za režiju.


U konkurenciji za nagrade je bilo deset predstava iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske i Rusije, u selekciji Anje Suša. Festival je otvorila premijera predstave »Kompleks Ristić« – koprodukcija Hrvatske drame riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca, Mladinskog gledališča iz Ljubljane i domaćina, BITEF Teatra iz Beograda, u režiji Olivera Frljića. Ruskom predstavom »Mrtve duše«, po Gogolju, u režiji teatarskog i filmskog umjetnika Kirila Serebrenikova, završen je u čevtvrtak glavni program 49. Bitefa.