Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. listopada 2019.
Dubrovačke ljetne igre

Predstava Bobe Jelčića i Nataše Rajković skinuta s repertoara

Predstava Bobe Jelčića i Nataše Rajković skinuta s repertoara
Predstava Bobe Jelčića i Nataše Rajković skinuta s repertoara
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2014. u 9:01 2014-07-05T09:01:00+02:00

Iako su autori imali potvrdu da će predstava nakon lanjske premijere ove godine biti reprizirana, nema je u programu ovogodišnjih igara. Nema ni objašnjenja

ZAGREB/DUBROVNIK » Predstava »Allons enfants« Bobe Jelčića i Nataše Rajković koja je lani premijerno izvedena na Dubrovačkim ljetnim igrama i koja je trebala biti reprizirana na ovogodišnjim Igrama, nije na programu ove kulturne manifestacije čije je svečano otvorenje 10. srpnja. Neugodno iznenađen tim saznanjem ansambl predstave jučer je javnosti uputio otvoreno pismo tražeći nadležne – intendanta DLJI Krešimira Dolenčića, vijeće DLJI te Ministarstvo kulture – da se službeno očituju o razlozima izostavljanja te predstave s repertoara.

  – Nakon prošlogodišnjeg postavljanja predstave »Allons enfants« na Dubrovačkim ljetnim igrama, autori i ansambl predstave dobili su najprije usmenu, a zatim i pisanu potvrdu kako će predstava ove godine doživjeti reprizu. Uvid u objavljeni program ovogodišnjih Igara pokazuje da predstava »Allons enfants« ipak nije na programu, no o tome ansambl nije dobio nikakvu službenu obavijest. Neslužbeno saznajemo da razlozi leže u nedostatku finacijskih sredstava – stoji u otvorenom pismu koje potpisuju Nataša Rajković, Bobo Jelčić, Petra Jeleča, Perica Martinović, Marija Škaričić, Dina Puhovski, Nikša Butijer, Marko Makovičić, Krešimir Mikić, Edi Jertec i Jerko Marčić.

Pitanja bez odgovora

Potpisani umjetnici pitaju se »zašto nisu pravovremono službeno obaviješteni da se predstava ne nalazi na programu, s obzirom na to da su planirali rad na obnovi predstave te za to rezervirali termine još u siječnju«.

  – Ako je problem u financijama, zašto se »rezanje« sredstava ne provodi solidarno, tako da se svima smanjuju honorari (zar producent nema nekakve formalne obaveze prema suradnicima)? Ako i bez pogovora prihvatimo razloge skidanja predstave s repertoara, ostaje možda i ključno pitanje tretmana projekta i cjelokupnog autorskog i izvođačkog tima.

  Kako je moguće da se to događa tri tjedna prije dogovorenih termina izvedbi bez ikakvih preuzimanja profesionalne i etičke odgovornosti? Što će biti s ovogodišnjim premijernim izvedbama koje su nekoliko puta skuplje od naše predstave pa će vjerojatno skuplja biti i njihova obnova? Znači li to da i one s obzirom financijsku situaciju neće imati reprizu?

  Niz je pitanja na koje potpisnici otvorenoga pisma traže odgovor podsjećajući javnost da je »ravnatelj ljetnih igara prošle godine postavio tri predstave, u njih uložio sredstva i onda ih ovo ljeto dokinuo. Bez objašnjenja, bez polaganja računa«. Stoga se pitaju može li se ravnatelja barem pozvati na odgovornost.

  Kao posebno indikativan podatak, koji možda upućuje na prave razloge ove rabote, ansambl predstave »Allons enfants« navodi da je »prije desetak dana tražen, hitno, koncept predstave, i to predstave koja je lani izvedena. Koncept za nešto što već postoji?!

Kamen spoticanja

Vjerojatno stoga što se, u skladu sa našim načinom rada, postojeći koncept namjeravao puniti aktualnim lokalno-političkim događajima, kako je to bilo i prošle godine. Je li to, možda, kamen spoticanja? I zašto je tražen koncept predstave, ako za predstavu nema novaca i što bi bilo da smo ga dali? Bismo li onda dobili novce?

  Predstava se, inače, igra u Gradskoj vijećnici i već je jednom, za manadata prethodnog intendanta, skinuta iz nacrta repertoara uslijed nikad razjašnjenih okolnosti. Ponavlja li se ista priča?« – pitaju se potpisnici pisma koje predvodi kazališni dvojac Jelčić – Rajković, čiji kazališni rad na posebno suptilan način provocira aktere naše društveno-političke svakodnevice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.