Gostovanje

Predstava Aleksandra Švabića: Riječki “Stranac” na Brijunima

Vanesa Begić

Snimio Kristijan Vučković

Snimio Kristijan Vučković

Iz stereotipa se rađaju predrasude, iz predrasuda strah, iz straha mržnja, a iz mržnje nasilje – poruka je predstave koju izvode studenti studija Gluma i mediji  APURI



PULA Predstava »Stranac« koju je prema predlošku Reinera Wernera Fassbindera režirao mladi pulski redatelj Aleksandar Švabić, a izvode je studenti treće godine diplomskog studija Gluma i mediji  Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, gostovat će u ponedjeljak na Brijunima, u ljetnom kinu.


 – Puljanin sam, diplomirao sam režiju u Beogradu, režirao sam u raznim kazalištima, u Istri do sada na »Sedam dana stvaranja«, a živim na relaciji Beograd – Pula – Zagreb – Rijeka. Surađujem s Kazalištem Ulysses već nekoliko godina, bio sam asistent režije i asistent dizajnera rasvjete na nekim predstavama, a kada su me Rade Šerbedžija i Lenka Udovički upitali da režiram komad u kojem bi glumili njihovi studenti, nisam mogao odbiti – kaže Švabić.


– Razmišljali smo što odabrati pa je na kraju izbor pao na ovo Fassbinderovo djelo, danas aktualnije nego ikada. Imamo drukčiji završetak u odnosu na original, a poruka je u biti kako se iz stereotipa rađaju predrasude, iz predrasuda strah, iz straha mržnja, a iz mržnje nasilje.




Iako je djelo namijenjeno za izvođenje unutar kazališnog prostora, ta njegova vanjska lokacija za nas predstavlja izazov – kaže mladi redatelj, ističući da je uzbuđen zbog debija pred pulskom publikom.


Predstava je premijerno izvedena u veljači u Rijeci, a igrala je već u Splitu na Marulićevim danima, na Kastavskom letu, i  imat će još gostovanja.Studenti pod režijskom palicom Aleksandra Švabića i asistenta Jerka Marčića progovaraju o ksenofobiji i načinu na koji ona nastaje. Priča prati devetero ljudi iz malog provincijskog mjesta nakon što među njih dođe Stranac, gastarbajter, jeftina radna snaga, a to pokreće niz reakcija i događaja koji u konačnici dovode do nasilja. Brod kreće iz Fažane u 20 sati, povratak je u 23 sata, a ulaznice se mogu rezervirati i kupiti pri Kazalištu Ulysses.