Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Buca di sabbia

Pljesak za Delcaro i Plešića na premijernoj izvedbi "Pješčanika" Talijanske drame

Foto D. Šokčević
Foto D. Šokčević
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2018. u 14:52 2018-10-27T14:52:36+02:00

U ovom komadu postavljena je zanimljiva dramska situacija – dvoje odraslih osoba »igra« se u pješčaniku, koji postaje metaforom ljudskog ponašanja, odnosa među spolovima i općeljudskih tema

RIJEKA Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca premijerno je u riječkoj Zajednici Talijana izvela predstavu »Buca di sabbia/Pješčanik« Michala Walczaka. Režija je povjerena mladom redatelju Jerneju Kobalu iz Slovenije, a u ovoj duodrami likove su utjelovili doajeni Talijanske drame – umirovljena glumica Alida Delcaro i Anton Plešić.

U ovom komadu Walczak postavlja zanimljivu dramsku situaciju – dvoje odraslih osoba »igra« se u pješčaniku, koji postaje metaforom ljudskog ponašanja, odnosa među spolovima i općeljudskih tema. Redatelj Kobal postavio si je sljedeća pitanja: »Kako prenijeti dječji način razmišljanja u tijelo odrasla čovjeka, a da lik ne bude dječji? Ili kako se nositi s ozbiljnim, odraslim temama na dječji način?

Ovako zamišljen tekst, u kojemu su protagonisti Ona i On, otvara mogućnost različitih »čitanja« i scenskih interpretacija. Jernej Kobal postavio je predstavu realistički, a scenografkinja i kostimografkinja Liberta Mišan naznačila je prostor naslonjačem i stolcem, ormarićem s vazom cvijeća i biljkom na stalku.

Njega igra Anton Plešić, koji čitajući novine usporedno izgovara tekst zaigrana dječaka fasciniranog avanturama Batmana. Nju tumači Alida Delcaro, čija je »lutka« obično žuto klupko vune. U imaginarnom pješčaniku On prskalicom za cvijeće vodom iscrtava granicu između svoga i Njenoga teritorija, što postaje metaforički bijeg od uspostavljanja bliskosti.

U finoj glumačkoj suigri odlični Alida Delcaro i Anton Plešić uspjeli su u tome da u svoja odrasla tijela prenesu dječji način razmišljanja. Pritom otvaraju pitanja na koja ni odrasli često nemaju odgovor.

Uz diskretnu klavirsku glazbenu pozadinu Petra Eldana oni su ispričali toplu ljudsku priču o dvoje ljudi koji se povremeno susreću, a onda uslijed nesuglasica zauvijek razdvajaju. Ona na kraju odlazi, a Njemu umjesto novina ostaju prazni listovi papira... Ovu malu, a emotivno toplu predstavu premijerna publika ispratila je srdačnim pljeskom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.