Sjećanje

Plesni hommage velikom redatelju Tomažu Panduru večeras u Operi SNG-a Ljubljana

Svjetlana Hribar

Predstavu »Simfonija tužnih pjesama« Pandur je postavio na scenu u travnju 2010. godine u Berlinu, ljubljansku premijeru radi koreograf Ronald Savković



LJUBLJANA U ljubljanskoj Operi Slovenskog narodnog gledališča večeras se premijerno igra predstava »Simfonija tužnih pjesama« – hommage redatelju Tomažu Panduru. Praizvedbu je ovaj naslov imao u Berlinu 24. travnja 2010. godine u izvedbi Državnog baleta Berlin, u režiji Tomaža Pandura i koreografiji Ronalda Savkovića. Autori ljubljanske premijere su isti kao i 2010. godine, osim fizičke odsutnosti Tomaža Pandura, koji je svoje srce ostavio na pozornici u Skopju, 12. travnja prošle godine tijekom probe »Kralja Leara« u makedonskom narodnom kazalištu.


– Ovo je predstava s bolnom ranom sjećanja na Tomaža… U nju smo utkali sve ono za što je živio, potpuno i do kraja, kao i sve ono što mislimo da je u »Simfoniji« govorio, ali i slutio… – kaže Livija Pandur, sestra i najbliža suradnica redatelja koji je poput komete zablistao na svjetskom teatarskom nebu i naprasno se ugasio.


Kao i u svim predstavama Tomaža Pandura, i »Simfonija tužnih pjesama« je kazališno istraživanje jedne teme, a te, ne tako davne 2010. godine, Pandur je sa svojim suradnicima istraživao temu gubitka. Inspiraciju je našao u filmovima Tarkovskog, a za glazbu je uzeo Treću simfoniju poljskog skladatelja Henryka Mikołaja Góreckog, za sopran solo i orkestar.




»Simfoniju tužnih pjesama« u režiji Tomaža Pandura na ljubljansku pozornicu postavlja koreograf Ronald Savković, dramaturginja je Livija Pandur koja zajedno s Darkom Lukićem potpisuje i libreto. Glazba se izvodi uživo – orkestrom SNG-a Opere i baleta Ljubljana dirigira Živa Ploj Peršuh, autor scenografije je grupa Numen, kostima Angelina Atlagić, a svjetla Jaša Koceli/Juan Gómez Cornejo. U predstavi igraju sopranistica Rebeka Radovan/Martina Zadro, a plešu članovi Baleta Slovenskog narodnog gledališča.