Premijera

»Plava boja snijega« Grigora Viteza idući tjedan u Žar ptici

Hina

Igraju Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Marko Hergešić, Vesna Ravenšćak Lozić, Dunja Fajdić i Petar Atanasoski, Vini Jurčić, Robert Španić, Boris Barukčić i Josip Brakus.



ZAGREB Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica kao svoj novi naslov najavljuje predstavu »Plava boja snijega» po igrokazu u stihovima najčitanijeg hrvatskog književnika za djecu Grigora Viteza, čija će premijera u režiji Lea Katunarića biti u subotu 25. veljače.


Kako se ističe u najavi, dvije godine nakon premijere predstave »Kako živi Antuntun«, Žar ptica ponovno poseže u bogati opus jednog od najčitanijih hrvatskih dječjih pisaca, izabravši za svoju prvu premijeru u ovoj godini priču »Plava boja snijega» iz zbirke »Kada bi drveće hodalo« (1959.).


Prvi puta postavljen na kazališne daske u sezoni 1982./83. na sceni Zagrebačkog kazališta lutaka, taj dobro poznati igrokaz u stihovima ovaj put režira Leo Katunarić.Priča je to o kralju koji želi zapovijedati baš svima, i to ne samo ljudima, već i prirodi, pa je čak i snijegu naredio da bude plave boje, a svi oni koji se usude tvrditi da je snijeg bijel, po kraljevu će naređenju biti osuđeni na smrt.

Ali ne naređuje Karaslav samo snijegu: sve je kako on kaže – gljive su žive, ovce cvrče kao cvrčci, ljudi su dvobojni, a magla se jede s orasima… Svi podanici kliču i vjeruju svom ludom kralju. Kralj svojim podanicima nudi laskavu pogodbu – sve dok mu bez pogovora budu vjerovali, bit će im dobro.




»Zašto onda pastir Kaloper jedini ne priznaje da je snijeg plav? Još gore, on tvrdi da uopće ne pada snijeg, nego da to pada cvijeće. Čovjek se lako navikne na sve, ako nije gladan. Svi osim Kalopera, koji se pita da li uopće živimo, ako samo kimamo glavom. Čovjek je biće koje ne treba gospodara, čovjek može sve što hoće i još više od toga, kaže Kaloper«, stoji u najavi.


Kaloper ljubi Krizantemu, kraljevu kći. Kad ga kralj osudi na smrt, princeza je neutješna. Pastir ipak dobiva priliku spasiti sebe i dobiti princezinu ruku, no za to mora odgovoriti na tri teška pitanja mudraca Kaškavalja. Tu su i general Razbinos, koji neprekidno pokušava osujetiti ljubav pastira i lijepe kraljevne, te Dvorska luda, koja sve to komentira…


»Iako se okosnica predstave temelji na nedopuštenoj ljubavi između pastira Kalopera i lijepe kraljevne, ‘Plava boja snijega’ zapravo govori o pojednicu koji se hrabro suprotstavlja nametnutim pravilima i koji je, bez obzira na posljedice, spreman glasno reći ‘snijeg nije plav’«, ističe se u najavi.


»Sve je moguće – ovom prelijepom pričom poručuje nam Grigor Vitez. Sve je moguće ako smo jači od jakih, hrabriji od hrabrih ili …’luđi’ od ‘ludih’. Pjesnik je maštovitiji, sretniji, bolji i pametniji od svakog kralja, ali, samo ako ne šuti, ako ne pogne glavu, ako se ne boji – pjesnik mora vikati, boriti se i pjevati, kralju mora pokazati da postoji bolji način, jer tko će popraviti kraljevu glupost ako pjesnik zašuti i pogne glavu? Zato budimo ‘pjesnici’ hrabri i glasni, čak i kad smo djeca«, poručuju iz Žar ptice.


Igraju Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Marko Hergešić, Vesna Ravenšćak Lozić, Dunja Fajdić i Petar Atanasoski, Vini Jurčić, Robert Španić, Boris Barukčić i Josip Brakus.Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostime je priredila Dženisa Pecotić, a glazbu Mario Mirković.